Adidas sneakers outlet

Adidas Stan Smith

De meest bekende schoen van Adidas is waarschijnlijk de Stan Smith. De laatste jaren zie je elke zomer dit model schoen weer terugkomen. Mannen, vrouwen, jong of oud, de Stan Smith’s zijn geliefd bij bijna iedereen. Wat velen echter niet weten is, dat de Stan Smith een rijke geschiedenis heeft en dat de naam Stan Smith niet zomaar ergens vandaan komt.  De man naar wie de schoenen vernoemd zijn, is misschien wel even legendarisch als de schoen zelf. Lees hier snel verder om meer te ontdekken over ’s werelds meest geliefde Adidas schoen! 

Stan Smith

Om meer over de schoen te weten te komen kunnen we het beste beginnen bij de man achter de schoen, de wereldbekende tennisspeler Stanley Roger Smith. De Amerikaanse tennisspeler is geboren op 14 december 1946 in Pasadena, Californië. Smith begon al op jonge leeftijd met tennissen en werd gecoacht door de bekende Pancho Segura. Omdat tennis al van jongs af aan zijn passie was, gaf Smith zich op om ballenjongen te zijn bij de Davis Cup. Hij werd echter niet uitgekozen, omdat men hem te onhandig vonden. Wie had ooit gedacht dat de onhandige Stan Smith zou uitgroeien tot één van de meest bekende en succesvolste tennisspelers ter wereld!

In 1968, toen hij studeerde op de University of Southern California, won hij zijn eerste grotere prijs: de NCAA Singles Championship. Het was al snel duidelijk dat Smith een grote tennisspeler zou worden. In zijn carrière heeft hij meer dan 50 grote prijzen gewonnen, zowel als single speler en met zijn partner Bob Lutz, met wie hij één van de meest succesvolste duo’s ooit vormde. Smith heeft meerde malen de grootste prijzen ter wereld binnen gehaald, zoals winst op Wimbledon, Australian Open en French Open. De naam Stan Smith is een echte legende in de tenniswereld. Het is dan ook niet zo gek dat de Duitse schoenengigant Adidas interesse had om haar naam te koppelen aan deze grote tennislegende. Stan Roger Smith heeft er namelijk voor gezorgd dat de Stan Smith schoen uiteindelijk zo'n groot succes is geworden..
 

Adidas sale

Adidas Stan Smith

Maar waar komt Adidas nu kijken in dit hele verhaal? Adidas is natuurlijk een echt sportmerk en heeft bijvoorbeeld meerdere sponsorcontracten met grote voetbalclubs. Voor elke sport die er is, heeft Adidas een sportlijn. Ook in de tennis was Adidas al langer actief, maar ze zochten naar een manier om hun artikelen een boost te geven. Adidas maakte namelijk al sinds begin jaren ’60 tennisschoenen. De eerste tennisschoen van Adidas, de originele Stan Smith, werd in 1964 op de markt gebracht en was uniek in zijn soort. De zool was van rubber gemaakt, de bovenkant van echt wit leer en de binnenzool van synthetisch materiaal. Deze schoen kreeg in 1965 de naam Robert Haillet, vernoemd naar een grote Franse tennisspeler. In de jaren 70 ging Haillet echter met pensioen en Adidas vond het tijd om de naam van de schoen te koppelen aan een andere tennisspeler.

En toen kwam Stan Roger Smith in beeld. In 1971 werd de schoen officieel vernoemd naar de Amerikaanse tennisspeler, die op dat moment #1 in de wereld was. Adidas vond het echter lastig om voor altijd afscheid te nemen van Haillet, daarom heeft in de beginjaren het portret van Stan Smith afgebeeld gestaan op de tong van de schoen, terwijl er Haillet boven geschreven stond. In 1978 werd Haillet definitief van de schoen verwijderd. Het vernoemen van de schoen heeft Adidas geen windeieren gelegd. Het model was een doorslaand succes en in 1988 had het merk meer dan 22 miljoen paar Stan Smith’s verkocht, wat hen een vermelding opleverde in het Guinness World Records boek.

Adidas Stan Smith dames

Tegenwoordig worden de Stan Smith’s niet meer aangeraden voor de tennisport, maar dat maakt voor Adidas niets uit, want het model is zo immens populair dat iedereen hem casual draagt. In 2000 werd er zelfs een geüpdatete versie van de Stan Smith uitgebracht die de naam Stan Smith ll kreeg. De nieuwe versie had een iets andere achterkant, de naam Stan Smith werd van de groene padding afgehaald. In 2008 bracht Adidas opnieuw de verouderde versie van de Stan Smith’s uit. Ook dit was niet zonder succes, want in 2005 had Adidas in totaal meer dan 40 miljoen paar Stan Smith’s verkocht.

Ook voor dames heeft Adidas een brede collectie Stan Smith schoenen. De schoenen zijn niet alleen meer verkrijgbaar in de standaard witte kleur met groene details, maar zijn beschikbaar in tientallen verschillende kleuren. Zo kan je kiezen voor een hele witte schoen, of een zwarte kleur, zodat je de schoenen makkelijk kan combineren met je outfit. Daarnaast zijn de standaard witte schoenen, die normaal groene details hebben, ook verkrijgbaar met rode, gele, roze en blauwe details.

Adidas Stan Smith heren

Adidas stopte rond 2010 met de marketing voor de Stan Smith schoenen, omdat zij het niet meer nodig vonden om de schoenen te promoten. Inmiddels is iedereen bekend met het model en zijn unieke status. Heel even stopte Adidas zelfs met de productie van Stan Smith sneakers, maar in 2014 pakten ze de productie gelukkig weer op. De Stan Smith schoenen hebben een iconische status vergaard en eigenlijk kan je niet zonder een paar in je schoenenkast. Voor de heren heeft Adidas dan net zo’n uitgebreid assortiment als voor de dames. Elk jaar komen er weer nieuwe Stan Smith’s op de markt. Het model en de kwaliteit blijft hetzelfde, maar Adidas komt elke keer weer met nieuwe kleuren en printjes. Tijgerprint, verfspetters, je kan het je zo gek niet bedenken of je vindt het in de Stan Smith collectie!