Hoe gaat het met jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik zelf heb eens een keertje besloten om wat realistischere doelen te stellen in plaats van iets wat ik toch nooit waar ga maken.. In 2017 ga ik onder andere een hele maand niet drinken. En wanneer is nou de beste maand om dat te doen? Natuurlijk, gelijk na de feestdagen! Januari it iss! Na wat research ben ik erachter gekomen dat er heel wat voordelen zitten aan een hele maand nuchter te zijn. In de hoop jullie ook te inspireren zal ik ze even met jullie delen 🙂

Waarom zou iedereen is een keertje moeten proberen een maand nuchter te blijven? Gewoon omdat je er in die maand achter komt wat voor rol alcohol speelt in jouw leven. Zoals een wijntje bij het eten, een cocktail in een club en een biertje in de kroeg. Dingen die velen van ons toch echt regelmatig doen. Wanneer je dit een maand niet doet, kom je erachter hoeveel alcohol je eigenlijk wel niet dronk. Waarschijnlijk ga je er zelfs een beetje van schrikken waardoor je na die maand zeer waarschijnlijk ook minder gaat drinken en vaker nee zal zeggen. En als tweede is een maand zonder drank erg goed voor je gezondheid, hieronder daarover meer.

De voordelen aan een maand nuchter zijn

Afvallen, dit is voor vele mensen één van de belangrijkste redenen om een maand lang de alcoholische versnaperingen opzij te zetten. De reden waarom je afvalt is omdat alcohol de afbraak van vet vertraagt uit je voeding. Wanneer je niet drinkt heb je dit probleem niet en zul je afvallen. Verder zitten er enorm veel kcal in drank, als je niet meer drinkt en hetzelfde eetpatroon aanhoudt zul je deze kcal niet meer binnen krijgen en ook afvallen.

Je lever herstelt zich, andere gifstoffen krijgen nu eindelijk de gelegenheid om afgebroken te worden.

Slapen, zonder alcohol slaap je een stuk beter. Vooral de kwaliteit van je slaap wordt beter. Je kan je emoties en de informatie van je dag beter verwerken wanneer je niet drinkt waardoor je fitter en meer uitgerust zult voelen.

Ook word je immuunsysteem beter, je zult merken dat je minder vaak ziek bent.

Je zult ‘leren’ vaker nee te zeggen tegen alcohol en de eerste 6 maanden na je nuchtere maand zul je minder drinken dan je hiervoor deed.

Verder is niet drinken veel beter voor je huid en conditie (naast je lever en gewicht). Je zult merken dat je huid mooier wordt en dat je je echt fitter gaat voelen. Let op: dit verschilt per persoon. De ene merkt het gelijk al terwijl het bij de ander zo 3 weken duurt.

Feitjes over alcohol

– Wist je dat een wijntje 82 kcal bevat?
– Een biertje 102 kcal bevat.
– En een mixje gelijk staat aan maar liefst 146 kcal, dit is gelijk aan een kroket!
– Alcohol verlaagt je suikerspiegel en zorgt dat je nog meer trek krijgt in suiker.
– Alcohol bevat bijna net zoveel kcal als vet maar zonder voedingswaarden.
– Je lever moet voor elk glas alcohol ongeveer 1,5 uur werken.
– Je lever moet alles zien te verbranden, wanneer jij veel hebt gedronken worden andere voedingsstoffen in de wacht gezet.
– Vrouwen die veel alcohol drinken hebben meer kans op borstkanker, dit is wetenschappelijk bewezen.
– Een gemiddeld mens drinkt ongeveer 1,3 glas alcohol per dag.

Kortom, het is zeker het proberen waard al zeg ik het zelf! Mocht het nog niet genoeg zijn dan heb ik nog een laatste voordeel voor je.. En dat is hoeveel geld je gaat besparen. Een wijntje is al gauw vier euro, een watertje twee en daar drink je er vast niet zoveel van als wijntjes! Ook zul je in deze maand waarschijnlijk wat minder uitgaan waardoor je ook weer geld bespaart. Wie lacht er het hardst aan het einde van de maand? Jij met je nieuwe outfit van een maatje kleiner of je vriendin met haar kater?

Nuchter it iss, goodluck!