Wanneer de zon begint te schijnen en de donkere winter weer langzaam verdwijnt, begint bij veel mensen ook de schoonmaakwoede weer op te komen. Iedereen in mijn omgeving heeft het over ‘lekker’ schoonmaken, veel kleding en kastjes opruimen en alles opnieuw in delen. Ik heb daar dus helemaal niets mee. Mijn hele leven lang heb ik al een bloedhekel gehad aan opruimen. Ik heb kastjes vol met spullen, papieren, oude prullaria en noem maar op. Iets weg doen, kan ik ook helemaal niet. Af en toe vermoeid het me wel, ik heb zoveel spullen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Mijn kastjes puilen uit en wanneer ik iets nodig heb, zoals mijn schooldiploma of paspoort, kan ik gerust een middagje uittrekken om het te vinden tussen alle rotzooi. Nu ik bijna 24 wordt, moet ik hier toch iets aan veranderen. Daarom ga ik beginnen aan de Konmari methode van Marie Kondo. Eens kijken of dat voor mij werkt.

Marie Kondo

Je hebt haar naam misschien al wel eens voorbij zien komen op Facebook of Instagram. Marie Kondo is in Japan al jaren dé opruim-goeroe onder de opruimliefhebbers, maar eind 2018 werd ze pas écht bekend in Europa en Amerika door haar serie Tidying Up with Marie Kondo op Netflix. Daarnaast heeft de 34-jarige ook al 2 boeken uitgebracht over haar manier van opruimen. In 2015 werd de Japanse zelfs uitgeroepen tot één van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. Dat ze weet waar ze het over heeft, moge dus duidelijk zijn.

Konmari

Haar manier van opruimen, wordt de Konmari methode genoemd. Deze methode bevat een aantal stappen die je moet volgen. Veel mensen zijn heel lovend over deze methode, dus ik ben benieuwd of dit ook voor mij werkt. De stappen zijn als volgt:

Stap 1:
Jezelf toewijden aan het opruimen
Stap 2:
Bedenk je ideale levensstijl
Stap 3:
Bepaal welke spullen weggegooid kunnen worden
Stap 4:
Ruim op per categorie, niet per kamer of locatie
Stap 5:
Leg alle spullen van één categorie voor je uit, zodat je ziet hoeveel je hebt
Stap 6:
Vraag jezelf af of je echt gelukkig wordt van het voorwerp dat je vast hebt. Word je er niet gelukkig van, gooi het dan weg.

Sommige dingen van Marie Kondo lijken mij een beetje rigoureus. Zo zegt ze, dat alles van papier gemakkelijk ingescant kan worden. Ook tekeningen van vroeger of van je kinderen. Ze heeft misschien wel gelijk, maar het is toch veel leuker om zo’n oude tekening ook echt in je handen te houden? Ik denk dan ook niet dat ik dit ga weggooien en dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Volg gewoon de stappen die je zelf wilt volgen en waarvan jij denkt dat het werkt voor jou. Stap 5 werkt denk ik heel goed voor mij, omdat je dan echt ziet hoe veel je hebt. Ik zou niet eens weten in welke kamer ik al mijn kleding uit zou moeten stallen, want ik denk dat alle kamers thuis hier te klein voor zijn. Misschien zegt dat al wel genoeg over mijn hoarder gedrag.

Opruimen

Zoals je misschien al wel door hebt, is het echt nodig dat ik ga opruimen. Nu ik heel het internet ben afgespeurd naar de Konmari-methode en ik de hele site van Marie Kondo zelf heb doorgespit, is het wel tijd dat ik er ook echt aan ga beginnen. Om eerlijk te zeggen, heb ik ook wel een beetje zin om op te ruimen. Ik zal zelf nooit zo’n guru worden als Marie Kondo en ik weet ook wel zeker dat ik – volgens haar – teveel dingen bewaar, maar er moet maar eens een begin gemaakt worden. Ik ga jullie in ieder geval op de hoogte houden van hoe mijn poging tot opruimen is gelukt.. Begin jij dan ook?

Wil je meer weten over Marie Kondo en haar Konmari-methode? Op haar website vind je meer informatie.