Heb jij de laatste dagen ook zoveel Vans voorbij zien vliegen op Facebook, Instagram of YouTube? Bij mij vlogen de sneakers me om de oren en niet omdat zoveel mensen nu ineens een paar Vans hadden gekocht: nee, er is een ware Vans challenge ontstaan. Elke maand is er wel weer een nieuw fenomeen wat het internet in zijn greep houdt. Of het nu de grappige cinnamon challenge is, de discussie of de jurk nu blauw of goud is of een geluidsopname waar iedereen iets anders hoort: het internet wordt helemaal gek en iedereen wil het zelf ook uit proberen. Hetzelfde is momenteel aan de gang met de Vans challenge. Heb jij nog geen idee wat dit is of ben je stiekem benieuwd of er geen logische verklaring achter de ‘ontdekking’ zit? Lees dan snel verder!

De Vans challenge

De challenge is eigenlijk heel simpel. De twitteraar @Ibehelievthehype kwam er achter dat wanneer je een paar Vans schoenen op de grond gooit, ze altijd met de zool op de grond vallen. Een beetje zoals een kat altijd op vier poten terecht komt. De tiener uit Michigan kwam er per toeval achter dat elke keer wanneer ze haar Vans op de grond gooide, deze met de zool op de grond terecht kwamen. Niet één keer kwamen ze op z’n kop op de grond te liggen. De twitteraarster maakte een compilatie video van haar bevindingen en postte deze op haar account. Al snel werd het berichtje meer dan 95.000 keer geretweet.

De Vans challenge ontmaskert

Al snel wilde iedereen deze challenge ook doen. Vans is een enorm populair sneakermerk en bijna elke tiener heeft wel een paar Vans thuis liggen. Zelf trok ik ook een paar Vans uit de kast en gooide deze een paar keer op de grond. Na een paar keer gooien viel één schoen toch met de verkeerde kant op de grond. Ik was inmiddels toch zo benieuwd naar het hoe en waarom, dat ik besloot het internet af te speuren naar een antwoord.

Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik al wel een beetje verwachtte dat er een logische verklaring achter deze ‘ontdekking’ zat. Het zit namelijk zo: de zool van een schoen is veel zwaarder dan de stoffen bovenkant van de schoen. Daarom valt de schoen sneller met het zwaardere gedeelte op de grond. Daarnaast is de bovenkant van een schoen wat ronder en boller, en rolt hij daarom wat makkelijker door. Best logisch eigenlijk, maar het blijft natuurlijk wel een grappig fenomeen! 😊

Op zoek naar een leuk paar Vans sneakers? Neem dan eens een kijkje tussen ons enorme aanbod dames vans, heren vans, jongens vans én meisjes vans.