Je schoenen hebben flink wat te verduren. Daar waar ze vroeger schoenen hadden voor doordeweeks en een paar voor zondag, dragen we tegenwoordig onze schoenen wanneer we willen en waar we willen. Hierdoor hebben sneakertjes het bijvoorbeeld best zwaar, zij moeten namelijk school, werk, een dagje winkelen, pretpark en festivals proberen te overleven. Dit geldt eigenlijk voor alle schoenen. We dragen de schoenen die het beste passen bij je op dat moment gekozen outfit en of die schoenen nou door de modder, sneeuw of bier plassen moeten lopen dat maakt niet uit. Als we er maar fashionable bijlopen ūüėČ

In dit blog geef ik je tips en tricks om te zorgen dat al je schoenen, maar vooral je favoriete schoenen, het langste meegaan. En geloof me, als je er zuinig op bent kunnen ze heeeeel lang mee.

Tip 1: De Zolen

De plek waar je schoenen het eerste slijten is aan de onderkant; de zolen. Heb je super gave schoenen gekocht en ben je zóó verliefd dat je eigenlijk zonde vind om ze aan te doen, dan zeg ik; zet er alvast extra zooltjes onder bij de schoenmaker. Dit is wel even een kleine investering maar je stappers gaan dan wel echt langer mee. Geen zin, tijd en/of geld voor deze optie, denk dan aan sticker zolen. Dit is goedkoper en net zo effectief. De sticker (anti slip) zolen zijn ooit bedacht voor schoenen met gladde zolen maar ze zijn ook perfect om je schoenen van een langere levensduur te voorzien. Ze zijn te koop bij de schoenmakers. (let wel deze sticker zolen kunnen alleen geplakt worden op gladde zolen)

Tip 2: Schoenspanners

Je kent ze vast wel; schoenspanners. Schoenspanners zorgen ervoor dat je schoenen in de juiste vorm opdrogen/blijven. Het dragen van leren schoenen geeft kreukels in het leer. Daarnaast transpireren je voeten altijd in een schoen, dat is heel normaal. Na een dag lopen op je schoenen is door transpiratie, van je voeten, het leer vochtig geworden. Dit is dan ook het moment om de schoenspanner in je schoen te doen. Zodra je je schoenen uittrekt doe je je schoenspanner in de schoen. De schoenspanner zorgt er dan namelijk voor dat het leer op spanning blijft en opdroogt in de juiste vorm. Ideaal toch? Een echte musthave als je van je schoenen houdt!

Een goede schoenspanner vult de schoen volledig op. Dit betekent dat de neus en de hiel van de schoen volledig worden opgevuld door de schoenspanner. Gebruik bij voorkeur een cederhouten schoenspanner, met een volledige hiel, die zowel in de lengte als in de breedte spant. Hiermee heeft de schoen de optimale spanning. Cederhout geeft daarnaast een aangename geur af en onttrekt vocht en nare geurtjes uit de schoen. Alleen maar voordelen dus. Nog een tip: bij de keuze van een schoenspanner is de keuze voor een maatje groter de juiste. Een schoenspanner moet immers spannen.

Geen zin, tijd of geld voor schoenspanners bewaar dan de (kartonnen) schoenspanners die bij aankoop van je schoenen in je schoenen zitten. Let wel, deze gaan iets minder lang mee dan de cederhouten versie ofcourse.

schoenen

Tip 3: Inspuiten die schoenen!

Spray leren en vooral Suède schoenen in met een waterafstotende spray (impregneer). Verstandig is om dit om de paar maanden te herhalen. Zo voorkom je lelijke kringen op je schoenen. Door impregneermiddel in de vorm van een spray te gebruiken, wordt de impregneer beter verdeeld over het volledige oppervlak van je schoenen. Let op! Om vlekken te vermijden, mag je niet te dicht noch te ver van de schoen verstuiven. Het impregneren moet bij voorkeur buiten gebeuren en op een afstand van 25 tot 30 centimeter van de schoen. Probeer druppels te voorkomen, dit droogt erg lelijk op namelijk. Voor een optimaal resultaat, breng je het impregneermiddel driemaal aan. Bij wekelijks onderhoud volstaat eenmaal. (de meeste van jullie zullen wel kiezen voor de optie om de impregneer 3 maal aan te brengen schat ik in haha)

Tip 4: Schoenlepel

Gebruik een schoenlepel! Dat is en beter voor je schoenen en voor je vinger ūüėČ Een schoenlepel zorgt ervoor dat de hak van je schoen netjes, stevig √©n in model blijft.

Tip 5: Vallen?!

Zorg dat je niet valt! Vallen is echt funest voor je schoenen. Naast dat jezelf waarschijnlijk met een dikke enkel loopt heb je vast ook beschadigingen aan je schoenen. Meestal beschadigingen die je niet meer kunt wegwerken met wat schoenpoets of een bezoekje aan de schoenmaker. Vallen doe je vaak als je schoenen te hoog en/of te glad zijn. Mocht je je gladde schoenzolen nog niet verzoold hebben en je ook geen geld hebben om dat te doen, spray dan wat haarlak onder je zolen. Herhaal dit nog een paar keer nadat je er op gelopen hebt en je zult versteld staan van het anti-slip effect. Tja en sommige mensen vallen gewoon omdat ze een beetje onhandig zijn (zelfs op sneakers) daar helpt helaas een haarspray niet tegen.

Tip 6: Wissel af!

Na een dag gelopen, gedanst of ‘whatever’ gedaan te hebben op je schoenen, heeft je schoen minimaal 1 dag nodig om weer op adem te komen. Wissel daarom elke dag van schoenen. Voor de schoenen fetisjisten is dit geen enkel probleem, die hebben waarschijnlijk schoenen genoeg om elke dag van de maand op andere schoenen te lopen. Voor de niet¬†fetisjisten, iedereen heeft vast wel minimaal 2 paar schoenen in de kast dus deze tip moet geen probleem zijn toch?! Oja en het vaak wisselen van schoenen is ook beter voor je voeten. Happy feet!

Tip 7: Bewaar je schoenen netjes!

Het allermooiste en beste is om de schoenendozen te bewaren en je schoenen na het dragen terug in de doos te doen. Ik snap dat dit veel plek in beslag neemt en niet haalbaar/werkbaar is voor velen. Zorg er dan op zijn minst voor dat je schoenen netjes uitgestald staan naast of boven elkaar in een kast, met zo min mogelijk kans op omvallen. Maar vooral NIET OP ELKAAR, dat doet je schoenen namelijk echt geen goed. Oja en gebruik voor je laarzen aub laarzenspanners. Niets is zo lelijk als vouwen en knikken in je laarzen. Laarzenspanners zorgen ervoor dat de schacht niet kan omknikken wat beter is voor het model van de laars én de ritsen van je laarzen.

Tip 8: Kranten!

Jaaa kranten daar kun je echt van alles mee, naast o.a. ramen poetsen zijn kranten ook erg handig om te gebruiken als je schoenen nat zijn geworden. Kranten papier is net als een Sorbo doekje mega absorberend. Dus natte schoenen? Droge kranten erin! Zo zijn ze in no time weer droog. En als extra tip: zet natte schoenen NOOIT bij de verwarming om te drogen daar worden ze super lelijk van en knoerthard.

Tip 9: Verzorging!

Schoonmaken, schoonhouden en poetsen, poetsen. Ik weet het, het is cliché en eigenlijk heb je er helemaal geen zin in of tijd voor, maar echt als je je leren schoenen af en toe poetst dan gaan ze langer mee en blijven ze mooier. WinWin dus!

De verzorging is wel per schoen en materiaal anders dus check mijn volgende blog, dan help ik je met het schoonmaken en poetsen van je schoenen. Zorg voor nu maar gewoon dat je bovenstaande tips gaat opvolgen dan hoef je je schoenen niet zo vaak te poetsen.

Wat betreft de festivals; check mijn blog foto, trek leuke festival stappers aan zoals gepimpte rubber laarzen, super stylish en je dure schoenen gaan zeker langer mee ūüėČ

Liefs