Genderneutraal

Genderneutraal betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Genderneutraliteit kan worden toegepast in allerlei verschillende vormen, dit kan van taalgebruik, tot kleding tot opvoeding lopen.

Door rekening te houden met genderneutraliteit zorg je ervoor dat een steeds meer zichtbare groep in de samenleving, de non-binaire transgender personen, zich niet buitengesloten voelen en meer gelijke kansen krijgen. Non-binair houdt in dat een persoon zich niet thuis voelt in de binaire gender categorieën van man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit kan zich uiten in iemands genderexpressie, doordat deze person mannelijke en vrouwelijk kenmerken combineert of juist verwerpt. Ook kan het zo zijn dat iemand hun genderidentiteit niet naar buiten toe durft te uiten, uit angst om gediscrimineerd te worden of dingen te verliezen.

Genderneutraal taalgebruik is taalgebruik waarin er geen onderscheid tussen de seksen wordt gemaakt. Teksten met genderneutraal taalgebruik zijn op zo’n manier geschreven dat alle lezers zich er in zouden moeten kunnen herkennen. Door genderneutraal taalgebruik toe te passen kunnen stereotypen in de taal rondom mannelijke en vrouwelijke rollen worden doorbroken en kan men bijdragen aan een gelijke kans voor iedereen. Er zijn belangrijke manieren om de nadruk op gender te vermijden. Dit is onder andere door geen dames en heren te gebruiken maar mensen, geen vader en moeder te gebruiken maar ouders, geen echtgenoot of echtgenote maar partner etc.

Gender neutrale kleding is kleding zonder geslachtsaanduiding. Gender neutrale kledingstukken kunnen dus worden gedragen door zowel mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Bij veel kinderkleding is sprake van een duidelijk onderscheid tussen jongens en meisjes, waarbij roze kledingstukken voor meisjes zijn bedoeld en stoere kleding alleen voor de jongens. Bij gender neutrale kinderkleding heb je deze duidelijke tweedeling niet. Ook zul je op gender neutrale kinderkleding geen stereotyperende aanduidingen vinden specifiek gericht op jongens of meisjes. Naast kleding en taalgebruik zijn er ook boeken die genderneutraal zijn. Hier wordt weer niet over genders gesproken en richten de schrijvers zich niet op een sekse.

Noppies

Er zijn verschillende merken die gender neutrale kleding en schoenen verkopen en een daar van is Noppies. Noppies is een kinder/babykleding merk dat gender neutrale kleding maakt. In de collectie van Noppies zijn shirts, broekjes, rompertjes etc. te vinden waar niet aan te zien is of deze nu bedoeld zijn voor jongens of meisjes. Vooral de babykleding van Noppies is gender neutraal. De kledingstukken van Noppies zijn niet alleen ontzettend leuk en genderneutraal, de items zitten ook nog eens super lekker. De kwaliteit van de kledingstukken is hoog en Noppies houdt er goed rekening mee dat de stoffen ultra-zacht moeten zijn voor de kleine spruitjes!

Converse

Converse is al voor een lange tijd bekend en is dan ook een van de eerste merken die gender neutrale items in de collectie heeft. Eigenlijk zijn alle schoenen van Converse gender neutraal. De schoenen kunnen, en worden, gedragen worden door mannen en vrouwen. Dit is ook nog nooit anders geweest. Over het algemeen moet de beschaving nog vaak wennen aan gender neutraal, maar bij Converse heeft nooit iemand hier verder over nagedacht. Dit geldt hetzelfde voor andere sneakermerken zoals Adidas en Nike.

10days

Één keer per jaar komt 10days met een gender neutrale collectie. Hier komen onder andere gave truien en T-shirts in voor. Deze items zijn perfect te dragen voor mannen, vrouwen en kinderen. De rest van de kleding is vaak niet gender neutraal, maar de items van de speciale collectie zijn dus écht een musthave!

De algemene collectie van 10days heeft een dames, heren en kinderlijn die specifiek gericht is op gender. Toch betekent dit niet dat er geen items tussen zitten bij de dames collectie, die ook prima gedragen kunnen worden door mannen en andersom geldt hetzelfde. Uiteindelijk gaat het erom waar men zich fijn in voelt en dat moet dan ook gewoon gedragen worden!

HEMA

HEMA is een tijdje geleden begonnen met het uitbrengen van gender neutrale kinderkleding. HEMA wilt namelijk graag kinderen in staat stellen te zijn wie ze willen zijn. HEMA is er voor iedereen en daarom heeft het bedrijf dat onderzocht. Het resultaat is dat HEMA een deel van de labels van de kinderkleding hebben aangepast. De labels zullen voortaan aangeven dat het om kinderkleding gaat en niet meer of het voor een jongen of meisje is. Klanten kunnen op deze manier zelf bepalen of zij een bepaald kledingstuk bij hun kind vinden passen ja of nee.

Na HEMA volgden er meer bedrijven en ondertussen komt een gender neutrale samenleving steeds dichterbij!