Bruiloftskleding

De eerste zonnestraaltjes schijnen inmiddels weer door de dikke wolken heen en de lente is officieel begonnen. Dit betekent dat het trouwseizoen ook weer voor de deur staat. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favoriete seizoen en bruiloften vinden het gehele jaar plaats, maar veel stelletjes hopen toch op zon en dubbele cijfers qua temperatuur op hun grote dag. Bruiloften zijn natuurlijk erg leuk, maar elke keer weer komt daar die stress om de hoek kijken: want wat trek je deze keer weer aan?

Jurk bruiloft

Mannen denken vaak dat het voor vrouwen simpel is om een outfit uit te kiezen voor een bruiloft. Je trekt een jurkje aan – en klaar. Maar zo simpel is het jammer genoeg helemaal niet. Ga je voor een lange, chique jurk of zou een wat korter cocktailjurkje meer op zijn plaats zijn? De keuze is oneindig. En wanneer je dan eindelijk hét jurkje hebt gevonden, moet je ook nog bijpassende sieraden en schoenen vinden. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het Nederlandse weer, want de zomer beloofd niet alleen maar zon en kan flink regenachtig zijn. Het is dus geen overdrijven wanneer er wordt gezegd dat het vinden van de perfecte outfit voor de bruiloft van je beste vriendin, zusje, broer, of wie dan ook, niet erg makkelijk is en voor veel stress kan zorgen. Deze stress is echter helemaal niet nodig, want met behulp van dresscodes vindt je al snel de perfecte outfit voor jouw trouwfeest.

Gelukkig zijn er veel bruidsparen die deze stress ook al tig keer hebben meegemaakt en het daarom enigszins makkelijker maken voor je. Op de uitnodiging vind je vaak een dresscode, waar je je ook écht aan moet houden wanneer je naar een bruiloft gaat. Is de dresscode bijvoorbeeld black tie, verschijn dan niet in een spijkerbroek want dan val je zeker uit de toon. Omarm de dresscode en geef er desnoods je eigen twist aan, want het laatste wat je wil is een boze bruid op haar grote dag! Met zoveel dresscodes en verschillende thema's is het soms nog even zoeken welke outfit nou bij welke dresscode past. Daarom leggen wij hieronder uit welke outfit geschikt is voor welk thema!Black tie

Eén van de meest voorkomende dresscodes is Black Tie.  In het frans ookwel crevate noir genoemd. Deze dresscode zie je veel voorbij komen op formele feestjes, prijsuitreikingen en dus ook op bruiloften. Deze dresscode gaat gepaard met enkele verplichtingen, maar maak je geen zorgen, want Black Tie hoeft niet perse ingewikkeld of prijzig te zijn. Van heren wordt verwacht dat zij op een evenement met de dresscode Black Tie verschijnen in een (donkere) smoking inclusief zwarte strik. Vaak is deze smoking zwart van kleur met een wit overhemd onder het pak. Zwarte lakschoenen zijn gebruikelijk, maar tegenwoordig zijn de regels iets minder streng en hoeft het niet perse een zwarte lakschoen te zijn. Houdt er wel rekening mee dat je geen blauw of bruin onder een zwart pak draagt, want dit staat vaak niet zo goed. Het dragen van een horloge is niet gewenst, omdat jij als gast het naar je zin hoort te hebben en je niet op de tijd moet letten. Daarnaast moet je ook netjes geschoren zijn. Als jij altijd een baard hebt, hoef je natuurlijk niet je gehele baard af te scheren, maar zorg ervoor dat deze netjes is bijgehouden.

Voor dames is er iets meer ruimte om te spelen met je outfit. Bij de Black Tie dresscode is het gewenst om een lange avondjurk te dragen, soms is een zeer nette cocktailjurk ook toegestaan. Twijfel je? Ga dan altijd voor de lange avondjurk! Ben jij ook een dinergast? Dan moet je ook sowieso voor een lange jurk gaan. Zorg ervoor dat je een bescheiden decolleté hebt en dat je geen jurk aantrekt met felle kleuren of drukke printjes. Onder je jurk moet je altijd een hak dragen, maar dit mag zowel een lage als hoge hak zijn. Je mag sieraden dragen bij Black Tie, maar net zoals bij de heren geldt dat je geen horloge mag dragen. Mooie oorbellen en tijdloze armbanden maken je outfit echter compleet. Een verzorgd kapsel en een natuurlijke make up look zijn een must bij de Black Tie. Zet je make up niet te dik aan, want dan wordt het al snel too much.

Cocktail

De Cocktail dresscode is bij uitstek de meest voorkomende dresscode. Deze dresscode is ook wat chiquer, maar heeft niet zulke strenge regels als de Black Tie. Cocktail is een ideale dresscode voor de wat warmere dagen en het geeft je veel meer kans om je eigen draai aan je outfit te geven! De cocktail dresscode bestaat al sinds de jaren ’20. In rijkere kringen werden er cocktailfeestjes gehouden voordat het diner plaats vond en hier komt de naam van de dresscode dan ook vandaan. Voor vrouwen houdt deze dresscode in dat je een feestelijk jurkje moet dragen, het jurkje hoeft niet heel lang te zijn. Gebruikelijk is een jurkje tot de knie of net boven de knie, maar let er wel op dat je jurkje niet te kort is! Je mag helemaal los gaan bij je cocktailjurkje, prints, vrolijke kleuren, opvallende details, het mag allemaal. Let er natuurlijk wel op dat het jurkje niet té opvallend is, want de bruid blijft altijd het middelpunt van belangstelling. Qua sieraden hoef je je ook niet in te houden. Mix en match je favoriete sieraden en kies bijvoorbeeld wat glimmends. Een (hoge) hak is gewenst.

Voor mannen is het gebruikelijk om een donker pak of een smoking te dragen.  Vaak is een donker pak gewenst, maar wanneer het thema zomers is of wanneer de bruiloft bijvoorbeeld op het strand gehouden wordt, kan een lichtgekleurd pak ook prima. Een mooi horloge maakt je outfit helemaal af. Je kunt altijd een stropdas dragen, wanneer je merkt dat de dresscode toch meer casual is kan je deze altijd af doen.