Koningsdag

Eind april is één van de grootste feesten van het jaar in Nederland: Koningsdag! Deze dag staat natuurlijk helemaal in het teken van ons Koningshuis, maar de gezelligheid van de rommelmarkten, kroegfeesten en festivals mag natuurlijk niet ontbreken op 27 april. De dresscode op Koningsdag is altijd heel simpel: oranje, oranje en nog meer oranje! Oranje is echter geen makkelijke kleur om te combineren en is daarnaast ook niet van veel mensen hun favoriete kleur om te dragen. Maar gelukkig is daar To Be Dressed die jou helpt om deze Koningsdag fashionable voor de dag te komen. Oranje is namelijk de favoriete kleur van To Be Dressed, dus wij weten als geen ander hoe je deze kleur moet rocken!

Koningsdag 2018

Koningsdag kent natuurlijk een lange historie. Het eerste vergelijkbare feest met Koningsdag zoals wij het nu kennen is Waterloodag, op deze 18 juni werd elk jaar de veldslag herdacht. Op een gegeven moment vervaagde de herinnering aan de veldslag echter en werd het feest niet meer gevierd. De eerstvolgende vergelijkbare, nationale feestdag was Prinsessedag. Deze dag werd gevierd op 31 augustus 1885 ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Na de dood van Koning Willem III werd Prinsessedag in 1891 voor het eerst gevierd als Koninginnedag. Het begon als een feest voor kinderen. Tot het aftreden van koningin Wilhelmina werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was er flinke verdeeldheid in Nederland en werd Koninginnedag niet door iedereen gevierd. Vele mensen vierden feest op de dag van de Arbeid.

Vanaf 30 april 1948 werd Koninginnedag een feest voor elke Nederland. De nationale feestdag was voortaan 30 april omdat dit de verjaardag van koningin Juliana was. De koningin kreeg elk jaar een bloemenhulde op Paleis Soestdijk.  In de loop van der jaren kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag. Toen Beatrix koningin werd, besloot zij Koninginnedag op dezelfde dag te laten plaats vinden om haar moeder te eren. Een andere reden was dat koning Beatrix haar eigen verjaardag in januari was en dat het wegens het weer verstandiger was om het in de lente te vieren. Sinds 2014 is de naam Koninginnedag verandert naar Koningsdag en wordt het feest gevierd op 27 april. Dit omdat ons huidige staatshoofd koning Willem Alexander zijn verjaardag op deze datum viert.538 Koningsdag

Op koningsdag zijn er enorm veel verschillende buitenfestiviteiten, van rommelmarkten tot aan de vetste festivals. Bijna iedereen in Nederland viert feest. Radiozender 538 organiseert al jaren één van de grootste feesten met Koninginnedag/Koningsdag. Tot en met 2011 vond dit feest plaats op het Museumplein in Amsterdam, maar in verband met veiligheid moest 538 in 2012 voor het eerst een andere plek zoeken.  Tegenwoordig vindt het festival plaats op het Chasséveld in Breda.

Koningsdag kleding

Het is natuurlijk niet zo gek dat oranje dé kleur is van Koningsdag. Oranje is de kleur van Nederland en je Koningsdag outfit is niet compleet zonder een oranje touch. Sommige mensen trekken alles uit de kast en gaan van top tot teen gekleed in het oranje, maar een subtielere look is misschien net iets leuker. Natuurlijk kun je een oud voetbalshirt uit de kast trekken en deze aan doen, maar misschien is het wel nog leuker om ook op Koningsdag fashionable voor de dag te komen. In onze damescollectie vind je namelijk een ruim aanbod aan leuke oranje items! Ook voor de heren kun je bij ons terecht voor leuke oranje artikelen. Natuurlijk kunnen we de allerkleinsten niet vergeten. Wat dacht je van een schattig oranje jurkje of een stoer oranje shirt voor de jongens?

Is oranje niet helemaal jouw ding maar wil je toch een beetje oranje door laten schemeren in je outfit? Een oranje sneaker is gemakkelijk te combineren onder je favo festival outfit en een oranje tas is bijvoorbeeld niet alleen maar hip op Koningsdag maar kan de hele zomer mee.