Moederdag

Elke jaar op de tweede zondag in mei vieren we Moederdag. Op deze bijzondere dag worden alle moeders even extra in het zonnetje gezet door kinderen en soms ook door de partners. Van zelf geknutselde cadeaus, bloemen, ontbijt op bed tot sieraden en alles daar tussenin. Van huishoudelijke taken wordt ze vrijgesteld deze dag. Vandaag is het écht jouw dag, moeders! Laat je verwennen en geniet van alle moeite die voor je wordt gedaan en alle extra liefde die je deze dag krijgt. Met Moederdag sta jij in het middelpunt, omdat jij je de rest van het jaar wegcijfert voor alle andere in het gezin. De zelfgemaakte cadeaus staan op nummer 1 en zijn voor moeder van onschatbare waarde. Dure cadeaus? Nergens voor nodig. Ook met een klein cadeautje laat je aan mama weten dat je aan haar denkt! Wil je toch nog iets extra’s geven laat je dan hier inspireren.

Moederdag cadeau

Kids geven hun zelf gemaakte schattige werkjes, gedichtjes en uiteraard ontbijt op bed. Deze kleine gebaren zijn al goud waard voor moeder. Ben je al wat ouder of ben je de papa van het gezin dan heb je vaak geen zelfgemaakte frutsels. Jullie maken moeder blij met een cadeau. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Inspiratieloos? Dan hebben we hier wat tips, laat je inspireren!

Bloemen

Zeg het met bloemen. Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Ondanks alle andere commerciële cadeaus voor Moederdag blijven bloemen en vooral rozen het populairste. Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel op Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald.

Samen eten

Naast een ontbijt op bed is het ook leuk om een lunch of diner cadeau te doen. Gezellig met het hele gezin gezamenlijk eten. Hoe ouder de kinderen worden hoe schaarser deze momenten worden. Als moeder (en vader) waardeer je deze momenten samen dan ook steeds meer. Of dit nu buiten de deur is, in een bistro, restaurant of zelfgemaakt door man en kinderen maakt niet uit. Het gaat om het moment samen. Genieten!

Sieraden

‘Diamonds are a girls best friend’. Diamanten zijn misschien wat overdreven maar een sieraad is altijd een mooi gebaar om te geven. Zeg het met een mooi horloge. Bijvoorbeeld van Kapten & Son of Cluse voor de hippe mama’s. Een hartvormige gouden of zilveren hanger voor aan een ketting van It’s Beautifull of een mooi persoonlijke hanger van MY iMenso. Heeft ze gaatjes in haar oren? Dan zijn de minimalistische oorbellen van Karma ook zeker een schot in de roos.

Valentino

‘Handbags bring happiness’. Van tassen, clutches en portemonnees kun je er, als vrouw, niet genoeg hebben. Het liefst hebben ze een matchende tas bij elk outfit. Een tas cadeau geven is dan ook echt een heel goed idee. Valentino tassen vallen vaak erg goed in de smaak. Maar ook het merk Unisa is een echte aanrader. Mooie schoudertasjes en clutches sieren dit aanbod.

Let op! Huishoudelijke apparaten zijn 'not done' op deze dag. Met Moederdag verwennen we mama met iets wat echt voor haarzelf is.

Moederdag

Het ontstaan van Moederdag is begonnen in Amerika. Anna Jarvis (1864 – 1948), bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders, in het algemeen, in de maatschappij hadden. Toen zij haar moeder verloor in 1905, op de eerste zondag in mei, besloot zij een jaar later op de eerste zondag (na de dag van overlijden van haar moeder) een ‘General Memorial Day of All Mothers’ te organiseren. Zij wilde van deze dag een traditie maken en zette alles op alles om van deze dag een officiële feestdag te maken. Haar missie slaagde 8 jaar later, in 1914, vanaf dat moment werd Moederdag erkend en was het een officiële feestdag.

Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt per land. In veel landen waaronder Nederland valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze lieve vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt ‘El día de la Madrede’ op de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

Moederdag in Nederland

1925, de oorsprong van de geschiedenis van de commerciële Moederdag.  De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zagen in Moederdag een commercieel belang om meer bloemen te kunnen verkopen. Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel. Moederdag stond meteen in het teken van het kopen van cadeaus. Wat begon met een bosje bloemen groeide echter al snel uit. De Nederlandsche Banketbakkers Vereniging introduceerde al snel speciale Moederdag taarten en deze trend zette door. Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland.

De traditie: ontbijt op bed met een geknutseld cadeau en een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van mama houden is gebleven. Daarnaast zorgde vaders voor een echt cadeautje. Hierdoor is de historie van Moederdag uitgegroeid naar een commerciële dag waar het kopen van cadeaus steeds meer centraal is komen te staan.

Op deze data valt Moederdag de komende jaren
13 mei 2018
12 mei 2019
10 mei 2020
9 mei 2021
8 mei 2022