Nike Air Max

De Nike Air Max is sinds jaar en dag dé favoriete schoen van bijna elke sneakerliefhebber. Grote kans dat de Nike Air Max één van jouw favoriete paar schoenen is en dat jouw ouders hier ook veel op hebben gelopen (of nog steeds lopen natuurlijk). De Nike Air Max is de populairste sneaker aller tijden en is niet meer weg te denken uit ons huidige mode- en straatbeeld. Elk jaar komen er weer nieuwe Nike Air modellen op de markt en op een of andere manier raken mensen er niet op uitgekeken. Volgens mij is er tegenwoordig geen één persoon meer die geen Nike schoen in zijn of haar kast heeft staan. De Nike Air Max is een echte klassieke schoen te noemen en dat terwijl de schoen nog niet eens zo heel oud is. Wil jij meer weten over de geschiedenis van de Nike Air Max en de verschillende Air modellen van Nike? Lees dan snel verder!

Nike Air Max

Het eerste model van Nike waar een zool met lucht in zat was de Nike Tailwind. Dit model kwam uit in 1978, maar de lucht was nog niet zichtbaar in de zool. Toch was dit revolutionaire idee van Nike al gelijk een groot succes. De luchtige zolen kwamen voor sporters namelijk als een geschenk uit de hemel vallen. De lucht in de schoenen zorgde namelijk voor meer vering en comfort waardoor je tijdens het sporten veel minder last kreeg van je voeten én dus langer door kon gaan. In de acht daaropvolgende jaren bleef Nike wetenschappelijke ontdekkingen doorvoeren in de schoenen. Het merk wilde namelijk de perfecte schoen voor sporters op de markt brengen. In 1987 kwam het eerste model op de markt waar de air unit ook echt te zien was, de Nike Air Max 1. Wat het merk in eerste instantie niet verwacht had, was dat de schoen razend populair werd onder sporters én onder de casual dragers. 

Nike Air Max 1

Dit model was al snel een enorm succes, en deze keer niet alleen voor sporters. De schoenen werden gedragen door werkelijk iedereen, of je ze nu voor het sporten gebruikte of gewoon in je vrije tijd. Het jaar 1987 was hét succesjaar voor Nike en heeft het sportmerk echt op de markt gezet. Dit was voor Tinker Hatfield, de ontwerper van de Air Max, ook een geruststellend gevoel, want Nike zag zijn ontwerpen in eerste instantie helemaal niet zitten. Hatfield had echter een sterke wil en wist Nike toch zover te krijgen om zijn ontwerpen door te voeren. En zoals gebleken, niet zonder succes, want de gehele wereldbevolking loopt nog steeds weg met zijn air-modellen.

Nike Air Max 2016

Van het allereerste model maken we gelijk een grote sprong naar één van de laatste air-modellen. De Nike Air Max 2016 is namelijk hét favoriete model anno 2018. Terwijl ontwerper Tinker Hatfield in 1978 bijna zijn ontslag kreeg na het ontwerpen van een air-unit, omarmde Nike in 2016 de air-unit helemaal. De gehele zool van de Nike Air Max 2016 bestaat namelijk uit lucht én is ook helemaal doorzichtig. Het draagcomfort van dit model is optimaal door de demping van de air-unit. Deze schoen is dan ook niet voor niets favoriet bij vele hardlopers, maar ook dit model zie je veel terug in casual looks. De Nike Air Max 2016 staat bekend om natuurlijk de luchtige zool, maar ook om de felle kleuren en grote swoosh op de voorkant van de schoen. Op veel Nike schoenen is de swoosh aan de zijkant te zien, maar de Nike Air max 2016 is één van de eerste modellen waar de swoosh niet op de zijkant zit, maar op de voorkant van de schoen. Bij veel kleuren van de Nike Air Max 2016 is de swoosh ook nog eens gemaakt van reflecterend materiaal, waardoor hij lekker opvalt wanneer er licht op valt. De Nike Air Max 2016 zie je in veel verschillende kleuren op straat, maar vaak is de hoofdkleur zwart en valt de schoen op omdat de veters, stiksels en bovenkant van de zool van fluoriserende kleuren zijn.

Nike Air Force

De Nike Air Force past niet misschien helemaal in dit rijtje, maar het is wel een geweldige schoen die favoriet is bij velen. De Nike Air Force heeft in tegenstelling tot de bovengenoemde schoenen geen zichtbare air-unit, maar de air-unit zit wel degelijk in de schoen. De Air Force is zelfs de eerste schoen die een air unit in de hak had zitten. Daarbij komt gelijk dat de Air Force ook één van de langslopende modellen is bij Nike. In al deze jaren zijn er al veel verschillende versies van de Air Force uitgebracht, zoals compleet witte of zwarte modellen, maar ook modellen met een hogere zool of een drukke print. Tegenwoordig zie je veel suede modellen die een gumsole hebben. Deze bruinige zool geeft de schoen een lekkere sportieve uitstraling!

Nike Air Max Thea

De Nike Thea is weer een heel ander air-model dan de Nike Air Max 2016. De Nike Thea heeft uiteraard een air-zool, maar deze is veel kleiner, net als bij de Air Max 1. De Thea is een model dat geliefd is bij vele vrouwen, omdat het de voeten wat kleiner laat lijken. De originele Air Max 1 of de 2016 versies kunnen soms nogal groot lijken aan je voeten, maar dat is bij de Thea dus niet het geval. Wel zijn ze even comfortabel, omdat de zool deels bestaat uit een air-unit. De Thea heeft een minimalistisch design en bestaat uit strakke hoeken en lijnen. De Thea is net zoals alle andere modellen verkrijgbaar in honderden verschillende kleuren, prints en motieven, dus ook bij dit model vind je ongetwijfeld jouw favoriet!