Overhemd pasvorm

Ben je op zoek naar een passend overhemd maar vind je het moeilijk om de juiste pasvorm/fit te vinden? Wij helpen je graag een handje op weg! Zo weet jij straks alles over de namen en benoemingen van de verschillende pasvormen die zich binnen de overhemden branche bevinden. Er zijn namelijk heel veel verschillende pasvormen voor overhemden en wij kunnen begrijpen dat je inmiddels niet meer weet wat nou wat is. Sommige merken hebben tegenwoordig zelfs vijf tot soms wel zeven pasvormen en daarmee begint de confectie redelijk te lijken op maatwerk. Met al die pasvormen en fits is er altijd wel een passend overhemd te vinden voor een man. Door de jaren heen zijn er namelijk heel veel pasvormen bij gekomen. Zo is de populairste pasvorm in het huidige straatbeeld op dit moment vooral de getailleerde overhemden. Vroeger bestond er maar één pasvorm en dat moest iedereen passen. Met name de regular fit kwam veel voor. Dit was dan ook het recht gesneden model. Dit was makkelijk, duidelijk en als het niet pastte dan liet je het vermaken. 

Vroeger was dit wel anders. Toen trokken de mensen een lap stof over het hoofd. Pas later bedachten zij dat het wellicht handig was om de zijkanten aan elkaar te naaien. Zo ontstond het aller eerste hemd. Het hemd werd in die tijd vooral gemaakt van wol of linnen, wol voor de koude dagen en linnen voor de warmere dagen. In deze periode is ook de boord van het hemd ontstaan. Toen der tijd was dit een losse band aan het gat van de nek die men dicht kon snoeren. Deze losse band kreeg in de 16e eeuw een forsere omvang met plooien. Pas in de 19e eeuw kreeg het hemd een andere vorm. De achterkant werd wat langer zodat deze niet uit de broek kon kruipen bij het bukken. Ook kwamen er in deze tijd schouderstukken in het hemd zodat deze beter in model kwam en werd de boord omgeklapt. Zo ontstond de boord die we tot op de dag van vandaag ook gebruiken. Halverwege het jaar 1900 werd de voorkant voorzien van een knoopsluiting en sinds dien is het overhemd zo gevormd zoals wij hem nu kennen.

Pasvorm

Wanneer de pasvorm van het overhemd goed is, bepaalt dit zeker 50% van je uitstraling. Een goede pasvorm hangt af van je lichaamsbouw en natuurlijk van je persoonlijke voorkeur. Draag vooral een pasvorm waar je jezelf comfortabel in voelt. Want wanneer jij jezelf comfortabel voelt straal je dit ook uit naar de buitenwereld. Wanneer je een slank postuur hebt, kun je kiezen voor een slim fit pasvorm. Let hierbij wel op dat deze niet te strak zit en dat daarom de knopen open gaan staan. Verder dient het overhemd ook voldoende bewegingsvrijheid te hebben. Bij een bredere lichaamsbouw en meer behoefte aan comfort tijdens het dragen, kun je kiezen voor een recht (classic fit) of een licht getailleerd model (tailored fit). Een overhemd dient mooi aan te sluiten rond het lichaam, terwijl het comfort behouden blijft. Het hemd mag zeker ook niet te kort zijn aan zowel de onderkant als bij de polsen. Wanneer het hemd te kort is aan de onderkant, zal deze bij de kleinste beweging uit je broek schieten en niks is zo vervelend als dat je steeds je overhemd terug in je broek moet stoppen! Een tip: het manchet moet doorlopen tot op het punt waar de pols knikt.

Bijna elke leverancier heeft zo zijn eigen naam voor een bepaalde pasvorm en het is niet zo dat de naam van een bepaalde pasvorm dan bij elk merk hetzelfde model heeft. Om u een beetje op weg te helpen hebben wij de verschillende namen voor u op een rijtje gezet:

  • Comfort Fit: wijd, recht gesneden overhemd.
  • Regular fit: ruime pasvorm, maar net iets slanker dan de Comfort Fit.
  • Modern Fit: licht getailleerde pasvorm die in Nederland veruit het meeste wordt verkocht.
  • Tailored Fit: licht getailleerde pasvorm, deze is vergelijkbaar met Modern Fit, maar net iets strakker.
  • Fitted: vergelijkbaar met Modern Fit en Tailored Fit (licht getailleerd).
  • Slim Fit: deze term wordt door iedere leverancier anders geïnterpreteerd. Bij een Italiaans merk valt deze pasvorm zeer strak, maar kiest u voor een westers merk, dan lijken ze meer op een licht getailleerd overhemd (oppassen dus!).
  • Body Fit: komt neer op hetzelfde als bij de Slim Fit.
  • Super Slim Fit: voor de merken die Slim Fit gebruiken als aanduiding voor licht getailleerde overhemden is er de omschrijving Super Slim, deze vallen echt strak om het lichaam.
     

Boordmaat

Eén van de volgende vragen is ‘welke boord moet ik kiezen?’ Dit is afhankelijk van verschillende facetten. Draag je namelijk een stropdas of een strik? Maar het heeft ook zeker te maken met de vorm van je gezicht, de lengte van je nek en het aller belangrijkste jouw persoonlijke voorkeur. Bij een breed gezicht met een kortere nek adviseren wij een lager boord met korte punten. Bij een smaller gezicht met een langere nek staat een hoge staander en weggesneden punten vaak het beste. Wanneer je graag een stropdas draagt, is een weggesneden boord of cut-away boord het mooiste. Een hemd met een blinde sluiting is voornamelijk bedoelt om met een vlinderstrik te dragen. Terwijl een overhemd met hoge staander, dubbelknoops spread goed zonder das of strik gedragen kan worden voor een meer casual uitstraling. Verder dient het boord van het overhemd mooi rond de nek te sluiten. Om te bepalen of de boord goed bij jouw nek past kun je één vinger tussen je nek en de boord plaatsen.