Riemmaten

De aller eerste gedachten aan een riem komt voort uit vele Western films waar de revolver in de tijd van het 'Wilde Westen' in een holster aan een riem bungelde. Vanaf halverwege de 19e eeuw tot aan de eerste Wereldoorlog gebruikte legerofficieren de riem naast praktisch, ook als imponerend. De officiers droegen extreem strakke, brede riemen om hun uniform heen. Deze riemen diende als houder voor hun wapens en accentueerde indirect de borst een schouderpartij, om zo de indruk te maken op de tegenstander. Ook werd een riem met gesp in die tijd als teken van rijkdom ervaren. Tegenwoordig kennen we deze manier van de taille accenturen voornamelijk bij vrouwen en die doen dit dan voornamelijk om slanker te lijken.

Pas in de 20e eeuw wordt de riem een echt modeaccessoire. Broeken worden over het algemeen tegenwoordig steeds lager gedragen, dus de riem wordt naast het zijn van een accessoire ook noodzakelijk en functioneel. Ook zie je steeds meer kleur verschijnen in de riem en kun je dit item als een waar fashionstatement dragen.  

Riemen heren

Het concept riem voor een man is vrij eenvoudig en redelijk rechttoe rechtaan. Je hebt je lengtemaat nodig en meer niet. Gelukkig hebben gespen een groot onderscheidend vermogen en kun je met kleur stiekem alle kanten op. Van ingetogen mat leer zonder gekkigheid met een strakke gesp tot rijkelijk met studs en glimmend gouden logo’s versierde exemplaren. Je kunt een riem rustig zijn werk laten doen zonder er aandacht op te vestigen. Laat je schoenen niet tegen je riem opbieden. Kies ervoor om met een van de twee jouw stijl te uiten. Wanneer je sieraden draagt, match het metaal met elkaar, zilver op zilver, goud op goud. Haal ook mat en glimmend niet door elkaar. Wanner je dat wel doet  zorgt dat namelijk voor een rommelig effect.

Riem dames

Een riem kun je letterlijk bij elke outfit dragen. Match bijvoorbeeld een pastelkleurige smalle riem bij een donkere skinny jeans. Mooi met een blouse die je in de broek draagt. Of accentueer je taille met een brede tailleriem die je over een wijdvallende blousejurk draagt, supervrouwelijk! Wil je een stoere look creëren? Ga dan eens voor een leren riem met studs of een slangenprintje. Mooi bij een jeans of denimrokje. Of je nou kiest voor een riem met hair on leather, een effen leren riem of een riem met borduursels, je geeft elke outfit net dat ene extraatje en het geeft jouw style weer. Kies voor een riem met een opvallende gesp, een prachtig design of een contrasterend kleurtje. Riemen zijn eigenlijk net als tassen en schoenen, je hebt er nooit genoeg van!

Verder is er een verschil tussen een riem die door vrouwen en die door mannen wordt gebruikt. De mannenriem gaat vaak tegen de klok in om het middel, die voor een vrouw gaat met de klok mee. Een riem voor vrouwen wordt veelal een ceintuur genoemd.

Leren riem

Een riem is niet alleen handig op je broek op zijn plaats te houden, maar ook een mooi accessoire die iedere outfit afstyled. Een riem wordt meestal gemaakt van leer. Daarnaast worden er ook riemen van kunststof, katoen of touw gemaakt. De kosten hiervan zijn beduidend lager dan de echt lederen riemen en dat merk je ook aan de kwaliteit van je item.

Riemmaat

Net als bij ieder ander kledingstuk geldt dat de maat van de riem een belangrijke rol speelt in de pasvorm. Wanneer hij te lang of te kort is kan dit een minder mooi effect opleveren, dus het bepalen van de juiste maat is van groot belang. Er zijn verschillende methodes mogelijk om de maat te bepalen, maar een van de meest eenvoudige manieren is door de lengte te bepalen aan de hand van jouw broekmaat. Jouw broekmaat geeft namelijk een duidelijke indicatie van de breedte van jouw middel, waardoor de lengte van de riem hierop afgestemd kan worden. 

Om te weten welke riemmaat je nodig hebt, is het belangrijk om eerst te weten hoe een riemmaat wordt aangegeven. In de meeste Europese landen gebeurt dit gewoon in centimeters, terwijl er in Amerika en Engeland met inches wordt gewerkt. De maat geeft dus precies de lengte aan, waardoor het erg makkelijk is om de juiste uit te zoeken. Over het algemeen geldt dat bij iedere broekmaat die je omhoog gaat, de lengte van je riem ook met vijf centimeter wordt verlengd. Hierbij kun je als basis nemen dat een broek in maat 44 over het algemeen gekoppeld wordt aan een riemmaat van 75 centimeter. Wanneer je naar maat 46 gaat wordt deze riemmaat 80 centimeter, enzovoort. Voor jeansmaten en internationale maten geldt precies hetzelfde. Hierbij staat maat 44 gelijk aan XXS of jeans van 24 inches. Je riem is gebruikelijk enkele centimeters langer dan de omtrek van je broek. Dit komt omdat de accessoire genoeg ruimte nodig heeft om te kunnen sluiten, maar ook niet te groot moet zijn om zo het mooiste tot zijn recht te komen. 

Broekmaat taille in cm Lengte riem in cm Confectie maat broek Lengte riem in cm
30 85 46 85
31 85 48 95
32 95 50 95
33 95 52 105
34 95 54 105
36 105 56 115
38 115 58 115
40 115 60 120
42 120 62 125