Schoenen

Schoenen, herenschoenen, damesschoenen... Je kan er nooit genoeg hebben! Wist je dat een vrouw gemiddeld 23 paar schoenen in haar kast heeft staan en dat ze daarvan 8 paar nauwelijks draagt? De modeschoen, zoals wij hem kennen, bestaat al meer dan duizend jaar en inmiddels is het wel te stellen dat niemand, maar dan ook niemand meer zonder kan. Voor veel mensen zijn schoenen het belangrijkste onderdeel van de outfit en wordt de outfit zelfs afgestemd op de schoen in plaats van andersom. Maar weet jij waar jouw favoriete schoenensoort vandaan komt en waarom ze zo heten?

De geschiedenis van de schoen

In de periode van 15.000-12.000 voor Christus werden schoenen voor het eerst in gebruik genomen. Natuurlijk was deze schoen heel anders dan de schoen zoals wij deze nu kennen. De eerste schoen werd gebruikt tegen de kou. Deze schoenen werden gemaakt van dierenhuiden. Om het leer soepel te maken werd het ingesmeerd met een rood oker, dus de eerste schoenen ter wereld waren allemaal rood! De eerste ‘modeschoen’ kwam er in 1500 voor Christus en werd gedragen door rijke Egyptenaren. Mannen bedekten hun schoenen met juwelen en vrouwen hadden doorgaans geweven schoenen. De Farao stond boven de rest en dit was te zien aan zijn schoenen. De schoenen van een Farao werden gemaakt van zacht leer of papyrus en hadden een zachte punt.

Laarzen

De geschiedenis van de laars gaat ver terug in de tijd. De eerste laars is namelijk ontworpen in 1840, speciaal voor koningin Victoria. Al snel werd de laars ook een schoen voor de elite. Koningen en tsaren droegen lange laarzen die prominent aanwezig waren op schilderijen. Ook was het een teken van aanzien voor de (elite) soldaten. Gladiatoren en Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog droegen met trots lange laarzen. Na de Tweede Wereldoorlog verloren laarzen hun aanzien en zag je de laarzen alleen nog maar terug bij ceremoniële aangelegenheden. De terugkeer van de laars zoals wij hem kennen in ons huidige modebeeld kwam pas in de jaren 90. Laarzen worden tegenwoordig door iedereen gedragen en lang niet alleen in de winter. In de zomer, bijvoorbeeld op festivals zijn er veel meiden die een kort jurkje combineren met een paar stoere laarzen. Fashionable en helemaal festival-ready, voor als het terrein weer lekker modderig is geworden door typisch Nederlands weer.Hakken

Pumps, wedges, sleehakken, stiletto’s.. voor elke soort hak is er weer een andere naam. Een goeie hak hoort thuis in de kast van elke vrouw. Maar wat veel mensen niet weten is dat de hak van origine een mannenschoen is. Rond 1600 droeg de mannelijke adel namelijk rode hakken, zodat iedereen kon zien dat je belangrijk was. Des te hoger de hak, des te hoger van adel je was. Koning Lodewijk XIV had rode hakken die versierd waren met diamanten en edelstenen. Na de Franse revolutie verdwenen de hakken van het straatbeeld, mensen kleedden zich toen namelijk vrij simpel. De schoen met hoge hak kwam pas weer terug in 1900 en worden nu voornamelijk door vrouwen gedragen.

Schoenen met een hoge hak zijn onder te verdelen in vier categorieën. De zogenoemde kitten heel is een lage hak van 2,5 tot 5 cm. Daarna komt de naaldhak, een smalle hak met een minimale hoogte van 7 cm. De stilettohak lijkt op de naaldhak, maar kan iets hoger zijn en is ook smaller. Daarnaast heb je nog de sleehak, een hak die onder de gehele zool doorloopt. De sleehak is pas uitgevonden rond 1940. Een Italiaanse schoenmaker kwam op het idee om kurk te gebruiken om hoge hakken te produceren, omdat er een tekort was aan staal. Tegenwoordig worden sleehakken van veel meer materialen dan alleen kurk gemaakt, maar elke zomer zie je de kurksandalen weer terug komen!

Sneakers

Sneakers zijn al jarenlang het populairste schoenmodel. Iedereen heeft wel een paar sneakers in de kast staan. Grote kans dat dit er ook veel meer dan één is. Sneaker kun je tegenwoordig overal dragen, naar je werk, gewoon in je vrije tijd, naar feestjes. Op menig middelbare school gala zie je de jonge knaapjes zelfs met sneakers onder hun nette pak. Op facebook zijn er zelfs groepen met duizenden leden waar sneakerliefhebbers hun liefde en passie voor de schoen delen. Er zijn zelfs mensen die nachtenlang kamperen bij sneakerwinkels om zo een nieuwe sneaker als eerste te bemachtigen. 

Het is dus met zekerheid te zeggen dat sneakers niet meer weg te denken zijn uit het modebeeld. Veel mensen denken dat de sneaker een vrij nieuw begrip is in de schoenenwereld, maar niets is minder waar. De sneaker zoals wij hem kennen is namelijk uitgevonden in 1892. De zool van deze sneaker, gemaakt door het bedrijf XX Goodyear, was geheel gemaakt van rubber. In 1917 kwamen de ‘Keds’ op de markt, die geproduceerd waren door hetzelfde bedrijf. De Keds zijn de eerste echte populaire sneakers en vanaf 1917 werden sneakers ook echt sneakers genoemd – omdat je vrijwel geluidloos beweegt door de rubberen zool. Wist je trouwens dat de Converse All Star in dit zelfde jaar op de markt werd gebracht? Helaas waren de All Stars niet gelijk een denderend succes. Misschien wel de populairste sneaker aller tijden is de Adidas Superstar. Deze tijdloze sneaker werd voor het eerst op de markt gebracht in 1969 en is tot de dag van vandaag nog steeds immens populair! In 1984 bracht Nike in samenwerking met basketballer Michael Jordan een sneakercollectie uit. Deze collectie is dé doorslag geworden in de sneakerwereld en maakte de sneaker geliefd onder alle mensen.