Sieraden

Al sinds de oudheid zijn sieraden populair bij zowel mannen als vrouwen. Van een dierentand, steen schelp of bot om de nek in de prehistorie, gouden sieraden in de Egyptische tijd tot de sieraden van vandaag de dag. Naast versiering van het lichaam waren sieraden, vooral vroeger, een macht symbool. Hiermee liet je zien van welke stam je was, welke koninklijke achtergrond je had of hoe welvarend je was. Hoe meer sieraden, hoe meer aanzien. Stiekem is dat nog steeds wel een beetje zo. Hoewel sieraden vandaag de dag vooral de functie hebben je lichaam te verfraaien of je outfit te pimpen blijft het macht symbool verhaal toch een kleine ondertoon houden in dit alles. Een dure horloge van Rolex is namelijk niet voor iedereen weggelegd om te kunnen kopen. Draag je dus sieraden van dure merken dan laat je nog steeds zien dat je net wat meer te besteden hebt dan een ander. Hoe modern we ook zijn; in iedereen schuilen stiekem nog prehistorische gewoontes.

Farao’s

Wat dus begon met een bot aan een touw (ketting) in de prehistorie waren het al gouden sieraden in de tijd van de farao’s. Egyptenaren waren hoogstwaarschijnlijk ook het eerste volk dat goud verwerkte in hun sieraden. Vanwege hun goddelijke status droegen de oude farao’s vooral sieraden van goud. Deze gouden ornamenten, al dan wel of niet bekleed met prachtige stenen, gingen zelfs bij het overlijden van de farao mee in de graftombe.

Ook de boeren, mannen, vrouwen en kinderen uit Egypte droegen sieraden om hun identiteit aan te duiden. Naast goud waren ook sieraden van glas erg populair.

Romeinen

In de tijd van de Romeinen waren de zegelring immens populair. Een zegelring is een ring die aan de rugzijde voorzien is van een gravering van het familiewapen. Deze gravering wordt aangebracht in het edelmetaal van de ring of in de ingezette steen van de ring.  Het hebben van een familiewapen was in die tijd uitsluitend voor de rijken. Zij waren namelijk vermogend genoeg om het persoonlijke familiewapen in een ring te laten graveren. Deze zegelring diende ook als sieraad maar had als belangrijkste functie een niet te vervalsen handtekening te zijn. Iedere ring was bijzonder waardevol, het familiewapen opende poorten die voor andere gesloten bleven. De zegelring werd gemaakt van verschillende metalen zoals goud, zilver, lood en brons al dan wel of niet gecombineerd met een steen. Zegelringen zijn nog steeds verkrijgbaar, niet meer zo zeer met handtekening functie maar meer als sieraad.

Oorbellen

Oorbellen draag je onder anderen om je look compleet te maken. Wanneer je neutrale kleuren draagt en een basic outfit hebt gecreëerd kun je van je oorbellen eyecatchers maken. Je legt dan het accent op je prachtige oorbellen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een meer subtiele look door mooie minimalistische oorbellen te dragen en deze bijvoorbeeld te combineren met een mooie, in dezelfde stijl, halsketting en armband(jes). Stem je oorbellen af op je outfit en hoe je je voelt. Het aanbod is zo immens dat je voor elke gelegenheid, elk type persoon en elk humeur oorbellen kunt vinden. Lange hangers, knopjes, ringetjes in goud, zilver, rosé of edelstaal ze zijn er allemaal.

Hoewel oorbellen vaak gezien worden als sieraden voor vrouwen zijn er ook genoeg mannen die de oren een sieraad dragen. De oorsprong hiervan komt bij de zeelieden vandaan. Deze stoere mannen die hard werkte op zee droegen in een oor vaak een gouden oorring. De reden hiervoor was: Mochten zij overboord slaan op volle zee en verdronken ergens aanspoelen, dan kon men door de verkoop van de oorbel de begrafenis betalen. Wat ze toen echter nog niet wisten is dat ze eigenlijk echte trendsetters waren. Vandaag de dag is het dragen van oorbellen voor mannen de normaalste zaak van de wereld. En waar het vroeger bij mannen vaak een oorbel was zien we tegenwoordig ook veel mannen die in beide oren een oorbel dragen.

Mannen sieraden

De collectie mannen sieraden is vandaag de dag net zo uitgebreid als die van de dames. Mannen armbanden, ketting, ringen en horloges in elke vorm, kleur en materiaal die je je maar kun bedenken. Een erg geliefd merk onder de mannen is Buddha to Buddha. Dit merk maakt veel grove sieraden van sterling zilver voor zowel mannen als vrouwen. Mooie grof geschakelde armbanden combineer je als man met een mooie bijpassende ring uit dezelfde collectie. Het dragen van meerdere armbanden om een pols zien we ook veel terug in het straatbeeld. Daarnaast zien we in de heren collecties ook veel materialen als leer en ‘touw’. Pig & Hen heeft bijvoorbeeld een mooi aanbod stoere armbanden gemaakt van authentiek scheepskabel.

Ring

De ring is een van de meest gedragen sieraden bij zowel de mannen als vrouwen. Vaak heeft een ring een symbolische waarde denk aan vriendschapsringen, verlovingsringen en trouwringen. De ring staat dan ook symbool voor oneindig door de ronde vorm. Dat de ring dus veel gebruikt wordt als teken van liefde is erg begrijpelijk. Maar een ring hoeft niet altijd iets te betekenen of emotionele waarde te hebben. Een ring draag je ook gewoon omdat je het mooi vind, omdat het past bij jou, je outfit, jouw stijl. Draag je liever een subtiel ringetje of een knoeperd van een statement ring? Wat dacht je van een combinatie van ringen om je ringvinger of van diverse ringen om verschillende vingers van beide handen. Mix en Match met je ringen en creëer een fantastisch effect. Wil je weten welke ringmaat past bij jouw vingers? Je leest hier alles over hoe je jouw juiste ringmaat bepaald.

Sieraden trends

Anno 2018 kan eigenlijk alles. We zien veel grove geschakelde sieraden zowel in de goud als zilver. Daarentegen zien we ook heel veel minimalistische sieraden zoals subtiele oorknopjes en fijne armbandjes bijvoorbeeld mooi gecombineerd met je horloge. Op het gebied van kettingen zien we de trend om verschillende lengtes met elkaar te combineren. In de zomer zien we ook veel teenringetjes en enkelbandjes. Leren armbanden al dan wel of niet gecombineerd met een zilver is ook helemaal hot bij zowel mannen als vrouwen. Echt alles kan, dus leef je uit en draag dat waar je je goed in voelt.

Horloge

Aan het begin van de zestiende eeuw werd de eerste draagbare klok met veermachine gemaakt door de Duitse klokkenbouwer Peter Henlein. Die draagbare klok werd geperfectioneerd tot het horloge, dat steeds vaker ook als sieraad gedragen werd. Hoewel vroeger het horloge alleen de tijd liet zien zijn de horloges van tegenwoordig uitgebreid met nog veel meer functionaliteiten. Horloges met dieptemeters, stappentellers, hartslagmeters tot horloges waar je je mail op kunt ontvangen. Tegenwoordig is de keuze enorm als we het hebben over dames horloges en heren horloges. Zowel de keuze in materiaal, formaat, merk en functionaliteit is enorm. Dames kunnen kiezen voor een fijne gouden horloge of voor een fijne gouden klok met stoffen band van bijvoorbeeld het merk Kapten & Son. De dameshorloges zien we ook veel gecombineerd met een paar mooie minimalistische armbandjes. Om de polsen van de heren zien we veel Prisma, Fossil, KANE, TW Steel of houtlook horloges zoals van Woodtrend. Goud, zilver groot en grof. Het horloge is tegenwoordig meer sieraad dan een functioneel item. Met je horloge kun je een statement maken, je outfit net dat beetje meer geven, je stijl bepalen. Al die functionaliteiten zijn handig maar komen vandaag de dag misschien wel op een tweede plaats?!