Singles Day 2019

Je hoeft aan niemand anders te denken komende 11 november, want dit is dé dag dat je lekker alleen aan jezelf mag denken! Elf november is in China namelijk dé dag voor de vrijgezellen, want waarom zou je wel vieren dat je een relatie hebt, maar niet vieren dat je een trotse vrijgezel bent? Om het feest helemaal compleet te maken, shop je deze dag overal in China met extreem hoge kortingen. Op dit moment is Singles Day zelfs groter in China dan het Amerikaanse Black Friday en Cyber Monday!

Natuurlijk kan ook Nederland niet achterblijven met deze feestdag… En daarom vieren wij als één van de eerste in Nederland ook Singles Day! Een dag waarop je jezelf mag trakteren, zonder schuldgevoel. Een dag waarop je extra lief bent voor jezelf. Dus trakteer en verwen jezelf op Singles Day met de scherpste en tofste acties. Toe maar, vandaag mag het. Want het is jouw dag.

De oorsprong van Singles Day

Zoals hierboven al genoemd, is Vrijgezellendag ontstaan in China. In het Chinees spreek je van Guanggun Jie, wat letterlijk vertaald vrijgezellen feestdag betekent. Ook in China is Singles Day nog een vrij jonge traditie, wat begon in de Universiteit van Nanking in 1993. Twee mannelijke studenten vonden dat er naast Valentijnsdag ook een dag moest zijn voor de vrijgezellen. Daarom besloten zij om op 11 november een feestdag te houden. Er is specifiek voor de elfde van de elfde gekozen, omdat deze datum bestaat uit 4 enen en het nummer één symbool staat voor alleen zijn. Al snel pikten ook de andere studenten van Chinese universiteiten dit feest op en werd het groots gevierd. 

Toen deze studenten de universiteit verlieten, bleef de traditie van Singles Day in stand. In eerste instantie werd het feest enkel gevierd door jonge, vrijgezelle mannen, maar al snel vonden de Chinese vrouwen dat ook zij het feest mee mochten vieren. Want wie weet kom je daar jouw prins op het witte paard tegen. Zo worden er blind dates gehouden om vrijgezellen de kans te geven een relatie aan te gaan, en sommige scholen organiseren zelfs speciale bijeenkomsten om deze speciale dag te vieren.

 

Singles Day in China

Sinds 1993 wordt Singles Day gevierd in China en elk jaar groeit de populariteit van deze dag voor de vrijgezellen. Hoewel de dag er eigenlijk om draait dat je gelukkig moet zijn met jezelf en van jezelf moet houden, worden er in China op deze dag duizenden evenementen georganiseerd om de liefde van je leven te vinden op 11 november. Universiteiten en scholen organiseren speciale evenementen waar je als vrijgezel de kans krijgt sneller en makkelijker een vriend of vriendin te vinden. Door het hele land heen vind je bijeenkomsten en evenementen waar je bijvoorbeeld kunt speeddaten.

In 2011 werd 11 november uitgeroepen tot Vrijgezellendag van de Eeuw, omdat er 6 enen in deze datum voorkwamen. In China werd deze Singles Day nog uitbundiger gevierd dan normaal. De media blies deze dag enorm op en winkels in het hele land hadden speciale Singles’ Day deals en extreem hoge kortingen op hun artikelen. Ook trouwden er op deze dag enorm veel Chinezen, omdat de vier enen niet enkel voor vrijgezel staan, maar ook voor de term ‘de enige voor mij’.

Singles Day kortingen

Winkels speelden al snel in op de Vrijgezellendag in China. Een dag om je vrijgezellen bestaan te vieren, of eigenlijk om jezelf te vieren, was volgens de Chinese retailers dé ultieme kans om in te spelen op iets voor jezelf aan te schaffen. Want op Valentijnsdag koop of ontvang je een cadeau voor en van je geliefde. Maar wanneer je die niet hebt, blijf je met lege handen over. Daarom is 11 november dé ideale dag om een cadeautje voor jezelf te kopen.

Singles’ Day brengt in de afgelopen meer omzet dan het Amerikaanse Black Friday en Cyber Monday. De Chinese webwinkel Alibaba besloot in 2009 om het heft in eigen handen te nemen en Vrijgezellendag te bekronen tot dé dag van extreem hoge kortingen en koopjes. De kortingen op zich zijn al een groot feest, maar daarnaast organiseert Alibaba elke Singles Day weer een grote, spectaculaire show waar tientallen nationale en internationale artiesten te vinden zijn. Vergeleken met Singles’ Day is Black Friday niets. Honderden Chinezen vechten in winkels om de goedkoopste producten en webwinkels als Alibaba draaien overuren om 11 november door te komen.