Sneakers

Weet je welk item echt niet mag ontbreken in jouw gaderobe? Heel eenvoudig, sneakers! Sneakers hebben de laatste jaren een bijzondere opmars gemaakt en zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen heeft inmiddels wel een paar sneakers in de kast staan. Hoewel de sneaker vroeger gezien werd als een ordinaire sportschoen welke alleen geschikt was om te gaan sporten, is dit beeld tegenwoordig compleet weggevaagd. De sneaker wordt anno 2017 gezien als een waar fashion item.

De eerste sneakers

De eerste sneakers (toen nog de sportschoen) komen uit de jaren 60 en leken op de verste verte niet op de hippe sneakers van nu. Toch is er toen al een klassieker geboren: een canvas schoen met rubberen zool. Deze sportschoenen zijn toen der tijd speciaal ontworpen en werden voornamelijk gedragen door schippers. Na deze periode had de sneaker een lange tijd een sportieve functie en werd deze voornamelijk gedragen om hard te lopen en voor zaalsporten.

Vanaf de jaren 70 werd de sportschoen echt mainstream. Dit komt doordat celebrity’s de sneakers massaal gingen dragen en de schoen een cult item werd in de hiphop scene. Deze opleving van de sneaker heeft ervoor gezorgd dat een aantal oude sportschoen modellen zijn uitgegroeid tot de klassiekers van nu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het merk Nike, Puma en de All-stars van het merk Converse.

De sneakers van nu

Sinds 2015 is de sneaker niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zowel voor dames, heren als voor kinderen is de sneaker het item om jouw outfit af te stylen. Maar een sneaker is ook een functioneel en comfortabel item. Snel aantrekken, en je loopt de hele dag op een fijn paar schoenen. Ook kan je sneakers goed combineren met verschillende outfits en stijlen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een paar sneakers alleen passen bij een stoere of casual outfit maar dat is helemaal niet het geval! Een paar sneakers staat namelijk ook super gaaf onder een rokje, jurkje of kostuum!

Sneakers zijn er in heel veel verschillende kleuren en materialen. Je kunt kiezen voor effen zwart, wit, blauw en/of rood. Wil je liever onderscheidend zijn? Wat denk je dan van trendy motiefjes, stukjes suède, retro strepen, een metallic finish of camouflage print? Ook zijn er lage en hoge versies verkrijgbaar van de sneakerschoen van vele merken. Iedereen heeft sneakers nodig. Deze zijn namelijk tijdloos en onmisbaar. 

Wanneer je dat ene paar sneakers hebt gekocht waar je al weken naar opzoek bent, is het natuurlijk de bedoeling dat je van dat paar zo lang mogelijk plezier kan beleven. Maar je wilt ze ook aan naar een feestje. Een goede schoenverzorging is dan ook van belang. Maar hoe verzorg je je sneakers nou het beste wanneer deze vies geworden zijn? Niet iedere sneakers is van het zelfde materiaal gemaakt en daarom zijn er een aantal trucjes bedacht hoe je per materiaal het beste je sneaker weer spik en span kunt krijgen. 

Canvas sneakers schoonmaken

Bij canvas sneakers begin je het schoonmaken met een droge zachte doek. Hiermee wrijf je een paar keer over de schoen zodat je het meeste vuil alvast verwijdert. Haal vervolgens de veters eruit, de veters kunnen namelijk in de wasmachine. Je sneakers kunnen helaas niet in de wasmachine. Leg je vieze sneakers in een bak of bad met warm water, en zorg dat de sneakers van binnen en van buiten helemaal vochtig zijn. Doop een borstel in warm water met zeep en borstel over het gehele oppervlak van de sneaker. Borstel niet te hard! Laat de schoenen vijf á tien minuten rusten. Doe de schoenen daarna weer terug in een bak of bad met schoon warm water en herhaal het proces nogmaals, maar nu zonder zeep. Als laatste maak je propjes van keukenrol, wc-papier of bijvoorbeeld kranten om in de binnenkant van je schoen te doen. Hierdoor droogt de schoen beter en blijft je schoen in ‘shape’. Laat de sneakers staan tot ze droog zijn, let op, zet vochtige sneakers nooit in de zon, daar krimpen ze van!

Leren sneakers schoonmaken

Bij leren sneakers begin je met een borsteltje of stoffer. Je haalt de grote en harde stukjes vuil met de borstel eraf. Daarna kun je met een droge doek de oppervlakkige vlekken en vuil verwijderen. Zorg ervoor dat je altijd zachtjes wrijft of dept. Pak vervolgens een bak met water en doe daar wat shampoo of zeep bij. Dompel een tandenborstel of sponsje in het water en borstel rustig over de vuile plekken. Het is heel belangrijk dat je rustig over de vieze plekken heen gaat want als je te hard borstelt kan het zijn dat je kleine beschadigingen maakt. Als je alle vlekken hebt verwijderd, spoel je de schoenen af met water. Hierna stop je wat propjes van kranten, wc-papier of keukenrol in de sneakers, zodat ze sneller drogen en in ‘shape’ blijven.

Suède sneakers schoonmaken

Suede schoenen schoonmaken is iets moeilijker. Om suède sneakers schoon te krijgen heb je namelijk een speciale suède borstel nodig, deze borstel is bij de schoenmaker verkrijgbaar. Verder heb je voor het schoonmaken van suède niks nodig. Zelfs geen water! Suède schoenen kunnen hier namelijk niet tegen. Pak de suède borstel en verwijder het vuil van de schoen door van de ene kant naar de andere kant te borstelen. Let op, borstel altijd in dezelfde richting, welke richting maakt niet uit.
 
Zijn je sneakers te vies of krijg je ze niet meer schoon? Check dan onze collectie sneakers op to-be-dressed.nl