Snowboots

De laatste sneeuwvlokjes zijn inmiddels wel gevallen in Nederland, maar gelukkig is het wintersportseizoen in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland voorlopig nog niet voorbij. Met de voorjaarsvakantie nog in het vooruitzicht, zijn er nog honderdduizenden Nederlanders die nog lekker een weekje gaan skiën of snowboarden. Naast goede wintersport kleding en sportbenodigdheden, is het ook belangrijk om kwalitatief goede snowboots of moonboots in huis te hebben. Op je waterdichte Nikes of gewone winterlaarzen ga je het namelijk écht niet redden tijdens je wintersport vakantie. Ben je nog op zoek naar goede sneeuwschoenen of wil je weten of je huidige boots je de wintersport wel door kunnen helpen? Lees dan snel verder!

Sneeuwschoenen

De moderne snowboot is natuurlijk afgeleid van de ouderwetse sneeuwschoen, die waarschijnlijk al zo’n 4000 tot 6000 jaar geleden werd uitgevonden. Sneeuwschoenen zijn schoenen die het je gemakkelijker maken om over sneeuw te lopen. Sneeuwschoenen hebben een groter oppervlakte zodat het gewicht van de drager verspreid wordt. Hierdoor oefen je minder druk uit en zink je niet weg in de sneeuw en glij je minder snel weg. Ouderwetse sneeuwschoenen kon je meestal vastmaken aan je eigen schoen en zijn in dat opzicht totaal anders dan de snowboot. Toch heeft de snowboot zijn ontstaan te danken aan de traditionele sneeuwschoen.

Snowboots dames

Veel vrouwen, waaronder ik, vinden het lastig om een snowboot te vinden die er ook nog eens leuk uit ziet. Snowboots zijn over het algemeen een beetje lomp en laten je voeten veel groter lijken dan dat ze werkelijk zijn. Gelukkig zijn veel doorsnee merken de grote modehuizen gaan volgen en komen er steeds maar modieuze snowboots op de markt. Love MoschinoSorelOlangUGG Australia zijn enkele merken waar je gegarandeerd slaagt voor mooie snowboots met een goede kwaliteit. Moschino heeft perfecte snowboots voor de vrouw die met haar wintersportoutfit zo de catwalk op kan. Heel erg modieus, een tikkeltje over the top, maar het is zeker dat jij de mode queen van Ischl bent. Het merk Sorel daarentegen heeft ook prachtige snowboots, die wat rustiger ogen dan de Moschino boots. Sorel heeft veel basic kleuren in haar assortiment, waardoor je de boots makkelijker kunt combineren met je favoriete wintersport outfit. Neem eens een kijkje bij deze merken om zo jouw favoriete snowboot te vinden.

Moonboots

Vaak zie ik voorbij komen wat nu het verschil is tussen moonboots en snowboots. Eigenlijk is het antwoord daarop simpel. Eigenlijk is er helemaal geen verschil. Moonboot is namelijk een merk dat snowboots op de markt brengt. De naam moonboot is zo ontstaan, omdat het idee van de Moonboot letterlijk is ontstaan na dat Neil Armstrong de eerste voet op de maan zette. Giancarlo Zanatta, een Italiaanse schoenmaker, zette in 1970 het merk Moonboot op en zijn snowboots werden al snel een groot succes. Zijn schoenen zijn zo’n groot succes dat veel mensen elke snowboot een Moonboot noemen, zonder te weten dat het eigenlijk een merknaam is.Waar moet ik opletten bij het kopen van Snowboots?

Dat een snowboot lekker comfortabel en warm moet zijn, moge duidelijk zijn. Maar op welke dingen moet je nu echt letten wanneer je een snowboot koopt? Hieronder vind je de belangrijkste musthaves bij een snowboot.

  1. Ruimte. Wanneer je een snowboot koopt, let er dan goed op dat je hem niet te strak koopt. Je draagt op je wintersportadres namelijk vaak nog dikke sokken en soms stop je de pijpen van je broek er ook nog in, dus moet je wel genoeg ruimte hebben. Let echter wel op, want je moet de boots ook zeker niet té ruim kopen! Daarom zijn snowboots met een bovensluiting die je strakker aan kan trekken of kan ritsen ideaal.
  2. Materiaalkeuze. De materiaalkeuze van je snowboot is heel belangrijk. Zo is een snowboot gemaakt van leer erg duurzaam en kunnen ze tegen een stootje, waardoor ze erg lang mee gaan. Daarnaast zorgt de lederen stof ervoor dat je voeten goed warm blijven. Leer is ook waterdicht en vlekjes poets je er gemakkelijk van af. Leer is echter niet zo bewegelijk en dat heb je bij synthetische stoffen juist wel weer. Maak voor jezelf de afweging wat jij belangrijker vindt.
  3. Hoogte. Lage snowboots zien er vaak iets minder lomp uit en zorgen ervoor dat je lekker flexibel blijft, maar met hogere snowboots komt er minder gemakkelijk sneeuw in je schoen, waardoor ze je uiteindelijk dus warmer houden.
  4. Profiel. Misschien wel het belangrijkste van de snowboot is het profiel. Wanneer het profiel van de zool dieper is, heb je ook meer grip. Hoe dikker de zool, hoe warmer je voeten bijven.
  5. Waterdicht. Ook niet geheel onbelangrijk. Een snowboot moet natuurlijk waterdicht zijn. Kijk bijvoorbeeld goed of je snowboots zijn voorzien van waterdichte materialen als Gore-Tex. Dit soort materialen laat geen water door, maar ademt wel.
  6. Last but not least: warmte. Niemand vindt koude voeten fijn en daarom is het belangrijk dat je een paar boots uitkiest die lekker warm voor je voeten zijn. Ga bijvoorbeeld voor lederen boots voor de ultieme warmte.