Vaderdag

De derde zondag van juni staat altijd in het teken van onze lieve papa’s of soon to be papa’s. Op deze dag mag jij je vader extra in het zonnetje zetten of eens goed verwennen met een leuk cadeau. Veel mensen denken dat Vaderdag is ontstaan uit commercieel belang, dat grote bedrijven de dag hebben bedacht om zo meer te verkopen, maar niets is minder waar. Vaderdag is bedacht door één persoon, die onvoorwaardelijk van haar vader hield. En er is toch geen mooier gebaar dan aan je vader laten zien dat je van hem houdt?

Het idee om Vaderdag te vieren kwam van de Amerikaanse Sonora Smart Dodd uit Washington. Haar vader, genaamd William Jackson Smart, was een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog en voedde zijn kinderen alleen op. Sonora’s moeder was namelijk gestorven op het kraambed toen zij beviel van haar zesde kind. Haar vader William hertrouwde niet en voedde al zijn kinderen alleen op op een boerderij. Op een dag luisterde Sonora naar een Moederdag preek toen ze zich realiseerde hoe zwaar de opvoeding van zes kinderen voor haar vader geweest had moeten zijn. Bij het idee om Vaderdag te introduceren, liet Sonora zich inspireren door Anna Jarvis, die Moederdag had weten in te voeren. Sonora wilde dat mensen zouden zien wat voor liefhebbende, onzelfzuchtige en moedige man haar vader was en dat zijn doorzettingsvermogen niet vanzelf kwam. Ook wilde zij andere vaders in laten zien dat zij zich meer met de opvoeding van hun kinderen moesten bezighouden. Op 19 juni 1910 in Spokane, Washington, werd de eerste Vaderdag gevierd. Deze datum is zo gekozen omdat Sonora’s vader jarig was in de maand juni.

Het duurde echter nog even voordat Vaderdag echt een officiële feestdag werd. In 1924 steunde President Calvin Coolidge het initiatief, maar het Amerikaanse congres, dat toen nog enkel uit mannen bestond, hield dit tegen. In 1972 werd Vaderdag pas een officiële feestdag en werd ook besloten dat het elke derde zondag van juni wordt gevierd. In Nederland wordt deze datum ook aangehouden, maar Vaderdag werd in ons land pas voor het eerst in 1936 gevierd.

Vaderdag cadeau

Hoewel veel vaders altijd zeggen dat ze geen cadeautje willen en niet aan Vaderdag doen, zijn ze toch altijd blij wanneer je met iets kleins aankomt. Uit recent onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders zegt geen waarde te hechten aan Vaderdag, maar dat 40% zich wel verplicht voelt om een cadeau te kopen. Vaders zijn toch altijd blij met een klein gebaar. Of je nu alleen even op visite komt, je vader mee neemt uit lunchen of een kleinigheidje voor hem koopt: er is niks mis mee om je vader op deze dag te laten zien dat je hem dankbaar bent voor alles.

Vaderdag gedicht

Eén van de dingen die vaak worden gegeven op Vaderdag is een zelfgeschreven gedicht. Deze gedichtjes worden meestal in combinatie met een cadeautje gegeven, om het zo iets persoonlijker te maken. Populaire Vaderdagcadeautjes die je ook op To Be Dressed kunt shoppen zijn Happy Socks, horloges of mooie armbanden. Welke vader houdt nu niet van een stylish sok om te dragen bij zijn werkoutfit? Ook is het altijd leuk om een nieuwe outfit voor je vader te shoppen. Sommige vaders vinden het lastig om een fashionable outfit bij elkaar te stellen en daar kan jij dan mee helpen! Neem eens een kijkje in onze herenkleding outlet om goedkoop een leuke outfit voor je vader te shoppen. Je shopt namelijk naast nieuwe collectie ook sale artikelen op To Be Dressed, waarbij de kortingen wel op kunnen lopen tot -80%! Zo shop jij een leuke, nieuwe outfit voor jouw vader en hoef je hier niet veel voor te betalen! Een Vaderdagcadeau hoeft namelijk helemaal niet prijzig te zijn, het gaat juist om het gebaar.

Vaderdag tips

Naast het geven van een cadeau zijn er tientallen andere dingen die je kunt doen met vaderdag. Verras hem met een ontbijtje of neem hem lekker mee uit lunchen. Het is misschien iets wat je eerder op Moederdag zou doen, maar natuurlijk geniet jouw vader net zo hard van lekker eten én quality time met jou. Misschien vindt jouw vader het leuk om samen een museum te bezoeken, want het barst in Nederland van de gave musea die leuk zijn voor jong en oud. Het belangrijkste blijft dat jij aan je vader laat zien dat je om hem geeft en dat je hem dankbaar bent voor alles. Hoe je dat doet maakt niet uit, want waarschijnlijk is je vader blij met alles wat jij aan hem geeft.

Wanneer is het Vaderdag

Vaderdag wordt bijna overal op de derde zondag in juni gevierd. In België wordt Vaderdag op de tweede zondag van juni gevierd en in Duitsland wordt Vaderdag tegelijkertijd met Hemelvaart gevierd. In Nederland werd Vaderdag eerst in oktober gevierd. Nederlandse slijterijen en rookwarenwinkels kwamen met het idee om Vaderdag ook in Nederland te vieren zodat zij extra omzet konden draaien. Na de oorlog werd Vaderdag officieel ingevoerd en werd het op dezelfde dag als in Amerika gevierd.

Op deze data valt Vaderdag de komende jaren
17 juni 2018
16 juni 2019
21 juni 2020
20 juni 2021
19 juni 2022