Valentino

Valentino is een van de bekendste Italiaanse modeontwerpers die we kennen. Het merk staat bekend om zijn prachtige ontwerpen in kleding, schoenen en tassen gemaakt met aandacht voor het detail en voorzien van buitengewone borduursels. Hij maakte creaties voor grote namen zoals Liz Taylor en Jackie Kennedy. Valentino richt zich met zijn collectie op zowel manen als vrouwen in het hogere segment. Geliefd en gewaardeerd door velen.

Valentino schoenen

Hoe het allemaal begon. Valentino Clemente Ludovico Garavani werd geboren op 11 mei 1932 in Voghera, Italië uit de liefde tussen Teresa de Biaggi (moeder) en Mauro Garavani (vader). Hij was op jonge leeftijd al gefascineerd door alles wat met fashion te maken heeft. Hij was jong maar wist wat hij wilde en ging al snel in de leer bij lokale ontwerpers waaronder zijn tante Rosa. Hij studeerde Mode aan de aan de École des Beaux-Arts en de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne in Parijs. Zijn proffesionele cariere begon hij als leerling in de salons van Jean Dessès en Guy Laroche (2 hele grote mode iconen in de jaren ‘50 en ‘60). Hij voltooide zijn opleiding en verliet Parijs 1959 om op 27 jarige leeftijd een ​​eigen modehuis in Rome te openen.

In 1960 ontmoete hij Giammetti, een architectuurstudent, die partner werd zowel professioneel als romantisch. Samen zorgde ze ervoor de Valentino SpA een internationaal erkend merk werd. Het Valentino debuut kwam in 1962 bij een modeshow in Florence waar hij met zijn collectie de aandacht wist te trekken van veel vrouwen. Mede door het gebruik van de kleur rood in zijn ontwerpen en kreeg Valentino erkenning en zette zich hiermee op de kaart. Valentino rood is dan ook een veel gebruikte term in de mode wereld. Zijn klantenkring groeide immens na die tijd met namen als Koningin Paola van België, filmsterren Elizabeth Taylor en Audrey Hepburn en kunstenaar Andy Warhol. Overtuigd van zijn kunnen en zijn klantenbestand maakte hij de stap om  in 1966 zijn modeshows van Florence te verplaatsen naar Rome. Waar hij twee jaar later zijn geheel witte collectie presenteerde in een meesterlijke modeshow. 

Een van zijn bekendste shows die beroemd werd om de witte collectie en het door hem ontworpen ‘V’ logo. Dit ‘V’ logo is vandaag de dag nog steeds het Valentino logo wat we veel terug zien in zijn collecties en met name in die van de tassen. Ook Jackie Kennedy behoorde tot zijn klantenkring en later zelfs vrienden kring. Valentino ontwierp dan de jurk die Jacqueline Kennedy droeg toen ze in 1968 met de Griekse scheepsmagnaat Aristotle Onassis trouwde.

Door de jaren heen ontwierp hij diverse lijnen maar de hoofdlijnen waren: Valentino, Valentino Garavani, Valentino Roma en R.E.D. Valentino. In 1998 verkochten Valentino en Giammetti hun bedrijf aan het Italiaanse HdP waarna het in 2002 weer werd doorverkocht aan Marzotto Apparel. Valentino bleef tijdens deze veranderingen in eigendom actief betrokken bij het bedrijf. In 2007 kondigde hij aan zijn ontwerp pen neer te leggen na zijn laatste haute couture show in januari 2008. Zijn laatste show was een enorm spektakel waar namen als Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Eva Herzigova op de catwalk schitterde. Allemaal modellen die gedurende hun loopbaan met Valentino hadden gewerkt.

Valentino tas

Belangrijk om te weten is dat er twee Italiaanse ontwerpers zijn met de naam VALENTINOWe hebben Valentino Garavani die we hierboven hebben beschreven maar we hebben ook Mario Valentino. Mario Valentino startte zijn carrière in 1952 in Napels, Italie. Hij begon me schoenen (net als zijn vader) en breidde de collectie later uit met tassen en accessoires. Evenals Valentino Garavani mag Mario Valentino bekende namen aan zijn label hangen. Sterren als bijvoorbeeld Naomi Campbell, Liz Taylor, Catherine Deneuve en Farah Diba dragen zijn items. Mario Valentino kreeg onderscheidingen van de Italiaanse republiek en president Ronald Reagan. Mario is ook de uitvinder van de mocassin voor vrouwen en de wereldberoemde stilettohak. Zijn ontwerpen worden beschouwd als kunst en zijn zelfs in een aantal musea te bewonderen. Heb je oog voor klasse?! Dan zijn deze prachtige Mario Valentino tassen dé tassen waarmee je gezien mag en wilt worden. Draag Mario Valentino in zakelijke gesprekken om je smaak en je professionaliteit te benadrukken of geef met dit merk jouw casual outfit een chique touch. Deze tassen zijn vrouwelijk, elegant en stralen luxe uit. De gebruikte materialen zijn van topkwaliteit en de tassen, clutches en portemonnees worden afgewerkt met oog voor details.  Mario blinkt uit in het maken van al deze bovengenoemde items. De collectie is divers. Verschillende modellen in verschillende kleuren en materialen voorzien van mooie sluitingen, prachtige stiksels en accenten maken de collectie tot wat deze is. Een ongekende stijl en enorm geliefd en ‘betaalbaar’.

Mario Valentino

Mario Valentino werd geboren met een talent en met een passie voor leer in zijn bloed. Zoon van een schoenmaker uit Napels leerde hij  al op jonge leeftijd schoenen maken. Na de middelbare school en een baan als leerverkoper startte hij zijn eigen schoen en lederwaren bedrijf. Hij richtte zich op het maken van elegante en innovatieve nieuwe looks. Zijn visie was een succes en dat uitte zich in gedurfde creaties.

Valentino sneakers

Mario werd al snel een van de beste ontwerpers van couture-schoenen ter wereld. Zijn doorbraak succes kwam met de creatie van zijn koraalsandaal dat hem in 1956 de cover van de Franse Vogue bezorgde, een plek in het Bally Shoes Museum in Zürich en het Design Museum in Kopenhagen. Na de koraalsandaal kwamen de successen van de puntige stiletto en de eerste versie van de mocassins. Mario stierf in 1991 maar hij leeft voort in zijn nalatenschap.