Vans

Soms heb je van die merken die je een hele lange tijd niet in het modebeeld ziet verschijnen, maar na een lange tijd zie je ze opeens overal weer terug komen. Dit gebeurde ook met het skatemerk Vans. Rond 2010 werd het schoenenmerk gezien als een merk voor alternatievelingen, maar vorig jaar zag je ineens elke fashionista lopen op de oude vertrouwde skate schoenen. Wil jij meer weten over waar en hoe Vans is ontstaan en wat de populairste modellen zijn? Lees dan snel verder!

Vans schoenen

Vans is ontstaan in het Amerikaanse Californië. De oprichter van Vans is Paul van Doren. Paul besloot op zijn 14e te stoppen met school om zijn passie voor paardenracen verder te ontwikkelen. Zijn moeder vond dit echter geen goed idee en stond erop dat Paul een baan nam bij schoenenfabrikant Randy’s, waar hij de vloer moest vegen en af en toe mee mocht helpen met het maken van schoenen. Wat hij en zijn moeder nooit hadden voorzien was dat Paul op zijn 34e Executive Vice President van dit bedrijf zou worden en van Randy’s één van de grootste schoenenfabrikanten in de Verenigde Staten zou maken. Op een gegeven moment moest Paul wegens zakelijke redenen verhuizen naar Anaheim en in deze plaatst ontstond ook het nu wereldwijd bekende merk Vans.

Op 16 maart 1966 openden Paul van Doren en zijn broer James de deuren van hun winkel The van Doren Rubber Company. Deze winkel was uniek in zijn soort, omdat zij schoenen ter plekke produceerde en ze vervolgens gelijk verkochten aan winkelend publiek. De eerste ochtend verkochten de broers hun eerste twaalf paar Vans. Deze eerste paren varieerden in prijs van $2.49-$4.99. Ook waren de rekken in de winkel helemaal leeg, want de schoenen werden ter plekke gemaakt en de heren hadden niet eerst een voorraad gemaakt. Dit maakte helemaal niets uit voor de eerste twaalf  kopers. Zij vonden de winkel een echt uniek concept, want ze mochten ter plekke kiezen welke kleur de schoen zou moeten krijgen en hoe deze eruit mocht zien. De klanten konden ’s middags terug komen om hun schoenen op te halen, alleen waren de broers van Doren vergeten om wisselgeld in huis te halen. De klanten kregen hun schoenen wel mee en de volgende ochtend terug komen om te betalen. Omdat zij alle twaalf zo tevreden waren, kwamen ze de volgende dag alle twaalf terug om te betalen.Vans old skool

De zoon van Paul van Doren, heeft op 13-jarige leeftijd het nu wereldwijd bekende logo van Vans ontworpen.  Hij ontwierp dit logo om op zijn skateboards te sprayen. Mede door de passie voor het skaten van zijn zoon is Vans uitgegroeid tot een merk voor skaters. In 1998 opende Vans voor het eerst een eigen skateboard park, waardoor het merk officieel zijn reputatie had vastgesteld in de skatewereld. Al snel volgenden er veel meer skateboard parken verspreid over heel Amerika. Ook stak het bedrijf veel geld in het sponsoren van skate evenementen en wedstrijden. Overal ter wereld liepen skaters in de bekende Vans Old Skool sneakers en nog steeds is Vans favoriet bij veel skaters!

Een van de meest bekende modellen is dus de Old Skool, die in 1977 uitgebracht werd onder de naam ‘Style 36’. De Old Skool was het eerste nieuwe model dat werd uitgebracht na het klassieke model waar het merk mee begonnen was, nu bekend als de Authentic. De Old Skool is het eerste model dat de welbekende streep op de zijkant heeft, die oprichter Paul van Doren ook wel de jazz stripe noemde. Deze streep is uitgegroeid tot hét trademark van Vans. Het model was de eerste schoen waarin leer verwerkt was om zo het draagcomfort te optimaliseren. De eerste modellen werden uitgebracht in drie kleuren, waaronder de iconische blauwe kleur die veel werd gedragen door professioneel skateboarder Stacy Peralta. In de jaren ’80 werd het Old Skool model veel gedragen door creatievelingen die hun eigen twist aan de schoen gaven door er op te tekenen of de schoen een andere kleur te geven. Deze persoonlijke twist en expressie is één van de drijfveren van Vans geworden.

Vans slip on

De Vans Slip On’s zijn ook zeker een populair model, al zie je deze tegenwoordig minder vaak op straat. Dat neemt echter niet weg dat dit klassieke model onder doet voor de Old Skool, want de slip on keert langzamerhand ook weer terug bij menig modeliefhebber. De Slip On werd voor het eerst uitgebracht onder den naam Style #98 en was al snel favoriet bij veel BMX riders. De schoenen zijn erg gemakkelijk aan te trekken door de rekbare stukken stof. Vandaar dat dit model ook de naam Slip On kreeg – je schiet er gemakkelijk in met je voet. De meeste Slip On’s hebben een geruite look, ook weer zo’n iconisch uiterlijk waaraan je een Vans schoen herkent. Tegenwoordig zijn de Slip On’s echter verkrijgbaar in ontelbaar veel verschillen de soorten printjes en kleuren, van roze blokjes tot een design met planten, je kan het je zo gek niet bedenken!