Hoe vallen dr. Martens?

Wat moet je weten over Dr. Martens?

Ben je op zoek naar een paar stoere, hippe laarzen die echt overal bij passen? Dan mag tegenwoordig een paar Dr. Martens niet meer ontbreken in de kast. Maar voor welk model ga je, en welke maat heb je nodig? Want hoe vallen Dr. Martens en is het inlopen noodzakelijk?

 
De juiste maat vinden
 

In het algemeen kunnen we zeggen dat Dr. Martens op maat vallen. Je kiest dus het beste de maat die je normaal gesproken ook draagt. Let er wel op dat het een breed model is. De laarzen hebben over het algemeen een bredere pasvorm dan een paar lage schoenen van Dr. Martens. Twijfel je over 2 maten? Kies dan altijd de grotere maat, eventueel met een inlegzooltje erbij.

De bekendste modellen van Dr. Martens zijn de 1460, Pascal, Sinclair en Jadon. Zo heeft de Dr. Martens 1460 een normale pasvorm en is de beste keuze om deze schoenen in je eigen maat te kopen. De Dr. Martens Pascal zijn eigenlijk een variant van de 1460, alleen is het leer wat zachter. Ook voor dit model kun je gerust je eigen schoenmaat bestellen. De Sinclair is daarentegen weer anders. De Dr. Martens Sinclair valt wat groot, maar een maat kleiner is vaak net wat te klein. Om dit op te lossen, is het advies om je eigen schoenmaat te bestellen en er een zooltje in te leggen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de Dr. Martens Jadon, houd er dan rekening mee dat ook dit model iets ruimer valt. Doordat de Jadon vrij stug is, wordt alsnog geadviseerd om je eigen schoenmaat te bestellen en niet een maat kleiner om blaren zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht het na inlopen te groot zijn, leg er dan een zooltje in en ze zitten weer als gegoten!

Dr. Martens inlopen


Dr. Martens werden vroeger verkocht als orthopedische schoenen. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de huidige schoenentrend. De schoenen hebben een hoog deze-moet-ik-hebben-gehalte, maar toch is er één dingetje waar we stiekem allemaal van huiveren. Je gloednieuwe Dr. Martens inlopen kan namelijk best vervelend zijn. Het is slim om rekening te houden met het feit dat je hoe dan ook blaren gaat krijgen. Eenmaal ingelopen heb je er wél jaren plezier aan! Uiteraard is het inlopen hiervan afhankelijk van het model dat je koopt. Sommige modellen hoef je namelijk helemaal niet zo lang in te lopen. 

Het inlopen van de Dr. Martens 1460 en Dr. Martens Jadon is in het begin wat zwaar, maar hoe vaker je ze draagt, hoe mooier en zachter het wordt.  Heb je geen zin om veel aandacht te besteden aan het inlopen van je Dr. Martens? Dan is het Pascal model meer voor jou weggelegd. Dit model is namelijk van zachter leer gemaakt waardoor je minder tijd kwijt bent aan het inlopen van je Docs!


Tips & Tricks tijdens het inlopen van je Dr. Martens


Heb je nieuwe Dr. Martens gekocht en zitten ze mega strak? Voorkom blaren en pijn, bekijk deze tips & tricks om je nieuwe Dr Martens optimaal in te lopen:

  1. Haal het zooltje uit de Dr. Martens
    Dit zal ongetwijfeld nog steeds niet geweldig aanvoelen, maar geeft je voeten wel meer ruimte waardoor je er net wat langer op kunt lopen. Zodra het materiaal soepel is, kun je de zooltjes er weer in doen.

  2. Kies je momenten om de Dr. Martens in te lopen

Wandel eerst liever zo veel mogelijk op de laarzen in huis. Als ze nog schoon zijn, kun je ze zelfs in bed dragen. Wellicht wat extreem, maar zo heb je de laarzen het snelste ingelopen uiteindelijk. Start hierna met je Dr. Martens inlopen tijdens korte uitjes buiten de deur. Je kunt ze ook aantrekken tijdens een fietstochtje of tijdens een school- of werkdag waarop je niet veel hoeft te lopen.

  1. Gebruik veel blarenpleisters

Bespaar niet op het aantal pleisters dat je plakt op je voeten. Loop eerst een tijdje op de laarzen om de knelpunten te ontdekken. Plak vervolgens enthousiast met de blarenpleisters. Voorkomen is beter dan genezen!

  1. Draag je dikste sokken

Dikke sokken aantrekken nadat je voeten zijn volgeplakt met pleisters biedt nog net even dat extra ‘comfort’ aan om het inlopen van de laarzen langer vol te houden.

  1. Trek de veters bijna helemaal los

Het aantrekken van Dr. Martens kan soms lastig zijn. Voorkom het met veel gedoe aantrekken van je laarzen door de veters bijna helemaal los te trekken.

  1. Laat je schoenen oprekken

Als de pijn dan toch te veel is, ga naar de schoenmaker, vertel waar de knelpunten zitten en laat ze oprekken. 

  1. Het gebruiken van natte kranten

Als laatste redmiddel kun je nog natte kranten of theedoeken gebruiken om ze zelf op te rekken. Hou er dan wel rekening mee dat je sommige modellen kunt beschadigen en zal je dit 2 à 3 keer moeten herhalen voor het gewenste resultaat.