Witte schoenen schoonmaken: de beste tips

Mooi hè, van die witte sneakers? Ja, zolang ze wit zijn wel! Maar dat is bij ons meestal maar één dag. Dus dan maar geen witte schoenen meer kopen? Tuurlijk wel. Hier zijn onze beste tips om witte schoenen schoon te maken.

Schoenen wit houden!

Allereerst willen we toch even zeggen dat je jouw witte schoenen het beste wit kunt houden door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg er bij witte schoenen allereerst voor dat ze ingespoten zijn met een beschermende spray. Ja, dat is die spuitbus die ze je bij de aankoop van je schoenen altijd aan proberen te smeren. Maar een laagje bescherming is zeker geen overbodige luxe.

Een goede beschermingsspray voorkomt dat vocht en vuil aan je schoen hecht en in het materiaal trekt. Er zijn verschillende sprays voor verschillende materialen: leer, canvas, suède, kunststof… Laat je voorlichten in de schoenenwinkel als je het zelf niet weet.

Dat gezegd hebbende: we gaan er nu maar even vanuit dat het kwaad al is geschied. Anders las je nu niet dit artikel. Geen zorgen, we gaan je helpen om je witte schoenen weer mooi te krijgen.

Allereerst moet je letten op het materiaal van je schoeisel. All Stars wassen doe je op een andere manier dan leren schoenen schoonmaken. We geven je hieronder een aantal tips per materiaalsoort.

Witte leren schoenen schoonmaken

Om je mooie witleren sneakers weer schoon te krijgen, kun je verschillende dingen proberen. Hier hebben we een stappenplan voor je:

1. Begin ermee dat je het vuil er goed vanaf borstelt. Je kunt hiervoor een ruwe, schone borstel gebruiken.

2. Zijn je witte schoenen oppervlakkig vuil? Gebruik dan gewoon een droge doek om ze te poetsen. Als je ze eerder goed ingespoten hebt, is de kans groot dat je de vieze plekken er makkelijk vanaf poetst.

3. Lukt het niet direct met een droge doek, dan moet je water en zeep of shampoo gebruiken. Maak de schoenen vochtig en poets ze met wat afwasmiddel, zeep of shampoo schoon. Gebruik hiervoor de zachte kant van een schuursponsje.

4. Spoel je schoenen af met schoon water en kijk of je nog andere plekken moet behandelen. Laat ze daarna rustig drogen buiten direct zonlicht.

5. Wist je dat je ook goed tandpasta kunt gebruiken om je witte sneakers weer blinkend wit te krijgen? Pas deze truc toe als je schoenen vochtig zijn. Je kunt de tandpasta zachtjes vanaf je vinger op de schoenen wrijven, waarbij je de vlekken met de zachte kant van een schuursponsje of met een tandenborstel schrobt.

6. Met een vochtige doek wrijf je de tandpasta samen met de vlekken weg. Je zult verbaasd zijn over het resultaat. Mocht je nog vlekken zien, dan herhaal je de poetsbeurt voor je witte leren schoenen.

Dep de leren schoenen droog met een droge doek en laat ze verder drogen aan de lucht.

 

 

Witte canvas schoenen schoonmaken

Als je witte canvas schoenen wilt schoonmaken, dan heb je waarschijnlijk All Stars, Vans of soortgelijke modellen. Het goede nieuws is: je witte All Stars kun je makkelijk wassen. Als je van gemak houdt, kan dat zelfs in de wasmachine!

Canvas schoenen in de wasmachine

1. Zo pak je dat aan: haal de veters eruit en stop die in een apart waszakje. De schoenen zelf doe je in een grotere waszak of in een kussensloop. Leg er een goede knoop in.

2. Dan stel je de wasmachine in op 30 graden en doe je er wasmiddel bij. Het beste kun je geen andere spullen meewassen, omdat die vies kunnen worden van het vuil van je schoenen.

3. Laat je All Stars of andere witte canvas schoenen na de wasbeurt drogen, maar niet in de volle zon! Dan kunnen ze namelijk krimpen.

Met de hand schoonmaken

Durf je het niet aan met de wasmachine? Geen probleem. Je kunt je canvas schoenen ook schoonmaken met een schone borstel en afwasmiddel.

1. Dompel de schoenen eerst onder in een warm badje, schrob ze daarna goed af en herhaal de behandeling na 10 minuten.

2. Om ze sneller te laten drogen in beter in vorm te houden, kun je ze na de wasbeurt volproppen met keukenpapier. Laat ze in de schaduw drogen.

Witte suède schoenen schoonmaken

Witte suède schoenen schoonmaken? Dan moet je echt even oppassen, want dit is niet zo makkelijk, helaas. Suède kan niet goed tegen water en je loopt het risico dat je schoenen verkleuren. Maak ze dus vooral niet te nat. Een beetje borstelen met wat water kan wel. Zijn je suède sneakers nat of modderig geworden? Laat ze dan eerst goed opdrogen.

Maar het beste kun je jouw suède schoenen alleen met een speciaal suèdeborsteltje schoonmaken. Zo’n borsteltje kun je in de schoenenwinkel of bij de schoenmaker verkrijgen. Anders lukt het ook wel met een nagelborstel, als je er eentje in huis hebt.

Als je witte schoenen écht niet meer schoon worden

Toch, ondanks al je goede zorgen en de beste tips om je witte sneakers te reinigen, wil het soms niet meer lukken. Je witte schoenen blijven vies, vuil of grauwig van kleur. Jammer!

Maar hier kun je ook het voordeel van inzien. Dit is namelijk hét moment om jezelf te trakteren op een paar fonkelnieuwe witte sneakers! Zoals de grote Cruyff zou zeggen: elk nadeel heb z’n voordeel.