Zonnebrillen

Als de eerste zonnestralen zich aandienen komen massaal de zonnebrillen weer voor de dag. Zowel in de zomer als winter dragen we een zonnebril. Een zonnebril geeft rust aan je ogen en zorgt ervoor dat UV-stralingen gefilterd worden. Daarnaast is een zonnebril ook een echt fashion item want met een zonnebril op je neus zie je er heel cool uit. Elk seizoen zijn er weer nieuwe modellen en kleuren. Van een ronde zonnebril op je neus, naar een classic pilotenbril of een retro bril uit de jaren vijftig / zestig. Stuk voor stuk leuke items die ook nog eens functioneel zijn. Van je ogen dichtknijpen krijg je rimpels dus zorg zeker voor een goede zonnebril.

Zonnebril kopen

De een heeft een rond gezicht, de ander een lang smal gezicht. Zoals het ook gaat bij kleding, het ene model zonnebril doet meer voor je gezicht dan het andere. Let er dus bij het kiezen van een bril op of het model past bij de vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht dat ongeveer even breed als lang is, dan doen hoekige en brede glazen het goed. Heb je een lang hoofd kies dan een bril met afgeronde glazen, een breed montuur en een rechte bovenkant. Personen met een hartvormig gezicht, een breder voorhoofd, smallere kaaklijn en een spits toelopende kin, kies dan voor grotere glazen, dunne poten en met de nadruk op de onderkant. Ovale gezichten, waarbij je voorhoofd en kaak ongeveer even breed zijn, hebben geluk want dit zijn vaak de mensen die een ‘brillengezicht’ hebben en dus elk model zonnebril kunnen hebben!

Waarom is het dragen van een zonnebril belangrijk? Ultraviolet licht, afkomstig van de zon, kan de ogen irriteren en zelfs permanente veranderingen in het oog veroorzaken (grijze staar). Een goede zonnebril heeft dus een UV-filter verwerkt in de glazen. De UV-filter in zonnebrillen wordt in vijf CE-categorieën, met nummers 0-4, ingedeeld om aan te geven hoeveel licht tot 380nm wordt doorgelaten. Hoe hoger het nummer hoe meer UV straling wordt tegengehouden; dus veiliger. Het enige nadeel is dat de CE-waarde niet per brillensoort, door een onafhankelijk instituut wordt getest. Desondanks kunnen we zeker wel waarde hechten aan deze cijfers. Een zonnebril is niet geschikt om in de zon te kijken. Een zonnebril vangt enkel de meest felle zonnestralen op zodat je rustig kunt kijken.

Polariserend

Polariserende glazen halen de schittering uit het licht en zijn dus uitermate geschikt voor watersport en varen maar zeker ook voor weggebruikers zoals vrachtwagenchauffeurs. Nadeel echter voor de chauffeurs is het feit dat polariserende glazen het zicht ontnemen op het LCD scherm (zoals bijvoorbeeld de navigatie).

Kleur

Je ziet in zonnebrillen veel verschillende kleuren glazen. Al deze kleuren hebben een eigen functie. Oranje/gele glazen zijn uitermate geschikt om diepte te kunnen blijven zien. Denk hierbij aan sporters zoals skieers en snowboarders. Geel/bruin is goed voor het contrast. Bij gevoelige ogen zijn grijze en/of groene glazen rustiger voor je ogen. Donderbruine en zwarte glazen hebben geen speciale functie, maar dit oogt beter wat dan ook dé reden is dat veel mensen hiervoor kiezen. Voor het filteren van het UV licht, maakt de kleur van de glazen niet uit.

Ray Ban Zonnebril

Dat er veel verschil is in zonnebrillen is algemeen bekend. Dan hebben we het niet over de vormen en kleuren maar over de kwaliteit van de glazen. Een van de bekendste zonnebrillen fabrikant is Ray-Ban. De grondslag van Ray-Ban werd in 1937 gelegd door Bausch & Lomb en was oorspronkelijk bedoeld als een merk dat zonnebrillen produceerde voor het Amerikaanse leger. Vooral piloten hadden veel last van (soms permanente) oogschade, vanwege de sterke zonnestralen waarmee ze geconfronteerd werden. De oplossing werd bedacht door Bausch & Lomb in de vorm van de Anti-Glare Lens. Deze groene glazen werden omhuld door goud-ogende metalen frames in een vorm die perfect aansloot bij het leger; de zonnebrillen moesten er namelijk stoer en mannelijk uitzien. Het was de geboorte van de pilotenbril onder de naam Aviator, zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen.

Waar komt de naam Ray-Ban toch vandaan? ‘Ray’ is het Engelse woord voor ‘straal’ en ‘Ban’ betekent ‘uitbannen’. Oftewel: zonnestralen uitbannen. Hoewel het bedrijf al tachtig jaar bestaat, is het merk Ray-Ban nog altijd ongekend populair. De Wayfarer, Aviator en Clubmaster zijn dé klassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan en sinds jaar en dag vol trots op de neus van liefhebbers pronken.

Zonnebril heren

Merken als BurnWoods, Ray-Ban, Sinner, Oakley en Persol sieren het aanbod heren zonnebrillen. Voor dames zien we merken als Zusss, My Jewellery, Komono en Le Specs. Van pilotenbril, houtenbril tot kunststof bril ze zijn er in alle kleuren, vormen en maten. Voor ieder vorm gezicht is er zeker een bril die iets benadrukt of neutraliseert. De favoriet onder de vrouwen en mannen is en blijft toch wel de pilotenbril.

Zonnebril schoonmaken

Als je lang plezier wilt hebben van je zonnebril is het uiteraard belangrijk deze goed te onderhouden. Reinigen doe je zo: houd je brilmontuur onder lauw warm water en reinig de bril met wat zeep. Gebruik hiervoor gewoon afwasmiddel of handzeep, maar  LET OP! wel zonder citroentoevoegingen! Droog de bril daarna af met een zachte en schone doek, bij voorkeur een theedoek of een microvezel doekje. Dit voorkomt beschadigingen.

Wat je vooral niet moet doen is je montuur onder heet water houden. Flinke temperatuur wisselingen zoals op een zonnige dag in de auto, in een sauna of onder heet water, zijn slecht voor je zonnebril. De coating van je bril bestaat namelijk uit verschillende dunne laagjes die door de temperatuur wisselingen kunnen gaan scheuren.

Maak ook nooit je zonnebril glazen schoon met een papieren zakdoekje, keukenpapier of met een servetje. Daar zitten namelijk kleine stukjes hout in en dat schuurt en beschadigd de coating van je glazen. Speciale natte brillendoekjes en speciale reinigingssprays zijn in principe goed maar als er vuil op het glas zit, wordt dat er juist ingewreven. In deze middeltjes zit alcohol, wat goed reinigt maar dus ook schade kan veroorzaken. De vaak bijgeleverde poetsdoekjes zijn prima maar was die regelmatig ivm de vuiltjes die op het doekje gaan zitten. Wel wassen zonder wasverzachter want wasverzachter maakt je brilglazen 'vettig'.

Naast het schoonmaken moet je ook zuinig zijn op je zonnebril, dus leg de brillenglazen van je zonnebril NOOIT naar beneden zodat de glazen in aanraking komen met harde oppervlakken. Gebruik verder een brillenkoker om je bril op te bergen.