Zweetlucht uit kleding halen: 9 slimme tips

 

Weet je wat melkzuurbacteriën zijn? Ze zetten melksuiker om in melkzuur en daarmee zijn ze onmisbaar voor onze gezondheid. Maar ze hebben ook een nare eigenschap: dat is dat ze zorgen voor zure zweetlucht in je kleding. Zelfs in kleding die gewassen is. Als je opnieuw transpireert, keert de lucht van oud zweet terug. Gelukkig is er wél iets aan te doen. Hier zijn 8 slimme tips om zweetlucht uit kleding te halen.

1. Voorkomen is beter…

Ja, we weten dat het te laat is. Die geur van oud zweet zit er al in. Maar toch: volgende keer gooi je dat truitje, T-shirt of die sportkleding toch maar even wat sneller in de was. Daarmee voorkom je dat de bacteriën hun stinkende werk kunnen doen.

Om geurtjes te onderdrukken kun je ook kiezen voor een goede anti-transparant zoals Syneo 5, die je bij de voordeeldrogist kunt kopen (maar goedkoop is het niet).

2. Gebruik Dettol!

Ken je Dettol? Het is een desinfectiemiddel dat al wel 80 jaar op de markt is. Dokters en verplegers gebruiken het om hun handen mee te ontsmetten. Maar het werkt ook prima als middeltje om de oksels van je shirt mee te behandelen. Even insmeren, in laten trekken en wassen op een normaal wasprogramma. Weg zweetgeur uit je kleding!

3. Wassen met azijn

Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.

Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine. Het maakt alles blinkend schoon en vermindert nare geurtjes. Pas wel op met gevoelige stoffen als wol! Lees ook hoe je gemakkelijk en veilig zweetvlekken uit je kleding kunt halen! 

4. Verminder de hoeveelheid wasverzachter

Over wasverzachter gesproken… Veel mensen (ja, ook jij!) gebruiken er te veel van. Lekker, die geur van fris gras en weidebloemen, maar je kleding wordt er niet schoner van.  Sterker nog, je wasmachine kan minder goed z’n werk doen door al die wasverzachter. Gebruik liever wat azijn.

5. Weken in soda

Ook soda kun je perfect gebruiken om zweetlucht uit kleding te halen. Vul een emmer met warm water, los er soda in op en laat het bezwete kledingstuk een nachtje weken. Daarna kun je het meewassen in de dagelijkse was.

6. Zweetgeur uit kleding in de diepvries

Wist je dat je ook je vriezer kunt gebruiken om zweetgeur uit je kleding te krijgen? Stop je kleren in een plastic tasje en vries ze in. Daar hebben die stinkbacteriën niet van terug!

7. Of kies juist voor heet stoom

In plaats van kou kun je het ook met hitte proberen. Was de kleren en behandel je nog licht vochtige shirt met een stoomstrijkijzer. Goed strijken in de oksels en flink stomen! Heb je geen stoomstrijkijzer of geen zin in strijken? Hang die zweetkleding dan op in de badkamer terwijl jij een hete douche neemt. Je kunt je kleding ook naar een stomerij brengen, maar dit is uiteraard goedkoper!

8. Gebruik sportkleding

Ga je sporten? Gebruik dan sportkleding in plaats van een ‘gewoon’ shirtje. Sportkleding is speciaal ontworpen om zweetgeur te verwerken. Je hebt zelfs speciale anti-zweet-shirts. En zweetlucht in sportkleding gaat er makkelijker uit, ook als je niet direct na het sporten de wasmachine aanzet.