7 tips tegen krakende schoenen

Iedereen herkent het probleem van piepende of krakende schoenen wel. We hebben allemaal weleens een paar schoenen gehad waarmee we eigenlijk niet meer durfden te lopen vanwege de kraakjes en piepjes. Zo gênant als iedereen je binnen hoort komen of langs hoort lopen! Maar hoe komt het eigenlijk dat schoenen kraken en wat kun je eraan doen?

Waarom kraken schoenen?

Laten we voorop stellen dat schoenen niet horen te kraken of piepen. Het kan de nieuwigheid van het leer of het rubber van de zool zijn, maar dat hoor je er eigenlijk met een paar passen wel uit te lopen. Als je nieuwe schoenen blijven piepen, dan is het waarschijnlijker dat het om een productiefoutje gaat.

Bij oudere schoenen komen piepjes en kraakjes vaker voor. Die worden dan meestal veroorzaakt door vocht, slijtage of uitdroging. In dit blogartikel vertellen we je wat je daaraan kunt doen.

1. Weet waar het vandaan komt

Een piepje of kraakje komt vaak door delen van de schoen die tegen elkaar aan wrijven. Je kunt dit makkelijker oplossen als je weet waar het vandaan komt. Is het de linker- of de rechterschoen? Allebei? Is het de neus of de hak? Zit het in de zool of binnen in de schoen?

Loop een stukje ‘proef’ en beweeg alle kanten op. Van voor naar achter, van links naar rechts. Roep eventueel de hulp in van iemand die laag bij de grond kan luisteren waar het gekraak precies vandaan komt.

2. Check of het makkelijk op te lossen is

In sommige vallen kun je jouw schoenen geluidloos maken door een paar simpele dingen te proberen. We leggen een paar van deze methoden in dit artikel uit.

Maar het kan ook zijn dat er een productiefout in je nieuwe schoenen zit en dat het lastig wordt de kraakjes eruit te krijgen. Bij nieuwe schoenen kun je daarom voordat je gaat experimenteren beter eerst teruggaan naar de winkel of te kijken of een ander paar hetzelfde probleem geeft.

Heb je je schoenen bij een webshop gekocht? Dan kun je ze misschien beter retourneren om verdere frustratie te voorkomen.

 

3. Controleer je schoenen op slijtage

Heb je jouw schoenen al een tijdje? Dan kun je te maken hebben met slijtage. Een beruchte ‘pieper’ is een loszittende hak van een schoen. Dit kun je meestal vrij eenvoudig oplossen met wat secondelijm (gebruik vooral niet te veel).

Durf je het niet aan om je schoenen zelf te repareren, breng ze dan direct naar de schoenmaker, die het professioneel voor je zal oplossen.

4. Controleer of je schoenen nat zijn

Heeft het geregend of heb je door plassen gelopen? Dan is het goed mogelijk dat je schoenen piepen doordat ze nat zijn. Vocht kan bepaalde delen tegen elkaar laten schuren met gepiep tot gevolg. Ook is het mogelijk dat onderdelen van je schoenen uitzetten doordat ze nat zijn geworden.

Je schoenen laten drogen is het eerste wat je zou moeten doen als je schoenen plotseling gaan piepen of kraken. Haal - indien mogelijk - de binnenzolen uit je schoenen en stop er proppen krantenpapier in.

Papieren verpakkingsmateriaal kan eventueel ook, als je geen kranten in huis hebt. Druk de prop helemaal voor in de schoen en zet ze achterstevoren tegen de muur om ze rustig te laten drogen. Niet bij de verwarming, maar bij voorkeur wel in een warme ruimte.

5. Probeer het met poeder

Een van de belangrijkste oorzaken voor gênant gepiep is wrijving tussen de schoenzool en de inlegzool. Die wrijving kan veroorzaakt worden door vocht, maar kan ook een andere oorzaak hebben.

De oplossing ligt in het gebruik van wat babypoeder, bakpoeder of maizena. Je trekt de inlegzool omhoog en strooit er wat poeder onder. Het poeder absorbeert het vocht en het piepen wordt zo sterk verminderd. Als je de binnenzool niet uit de schoen kunt halen, kun je het poeder langs de randen van de zool strooien.

Heb je het idee dat het de tong is die piept of kraakt? Verhelp dit dan door poeder onder de veters op de tong te strooien.

6. Los het op met WD-40

Hè? WD-40 is toch een smeermiddel voor auto’s, fietsen en motoren? En om vastgeroeste sloten en zo weer los te krijgen? Precies, maar behalve als wondermiddel om te smeren, te beschermen en om vastzittende onderdelen weer los te krijgen, werkt het ook goed als middel om piepende zolen en krakend weer weer soepel en geluidloos te krijgen.

Spuit voorzichtig wat WD-40 (dit kun je bij de Action en in elke bouwmarkt kopen) op de krakende plek zoals de zool of de naden van de schoen en wrijf na met een schone en droge doek. Pas op met suède schoenen. Daarvoor kun je beter een speciaal onderhoudsmiddel gebruiken.

7. Toch maar naar de schoenmaker

Werken de bovenstaande tips niet genoeg? En wil je toch geen afstand doen van je mooie maar piepende schoenen? Dan kun je ze het beste naar een schoenmaker brengen. Leg het probleem uit en vraag om advies. De kans is aanzienlijk dat de schoenmaker het alsnog voor je op kan lossen. Zodat je weer geluidloos door het leven kunt lopen.

Of koop gewoon nieuwe schoenen…

Was je stiekem toch al over nieuwe schoenen aan het denken? Grijp dan de kans aan om jezelf te trakteren op een mooi paar nieuwe damesschoenen of herenschoenen.

Heb je zelf nog tips om krakende schoenen of piepende zolen tegen te gaan? Laat dan hieronder jouw reactie achter.