Kleding combineren op vakantie: waar let je op?

Yes, vakantie! Een heerlijk vooruitzicht, of je nu een actieve of een relaxvakantie tegemoet gaat. Maar met het inpakken van de koffer begint ook de stress. Wat neem je mee aan kleding en wat niet? Hoe kun je op vakantie kleding combineren?

Oké, rustig maar. We zijn er om je te helpen met een aantal essentiële kledingtips voor op vakantie.

1. Waar ga je heen?

Het lijkt een open deur, maar het is de belangrijkste vraag die je je moet stellen als je kleding en andere spullen voor je vakantie in gaat pakken. Het maakt nogal wat uit of je in de winter naar IJsland gaat of in de zomer naar Toscane, om maar eens wat te noemen. Dus: heb je lichte en luchtige kleding nodig of juist dikkere, warme kleding? Zomerkleding of winterkleding? Badkleding of stadse kleding?
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lena (@lenamoexx) op


2. Wat ga je doen?

Ten tweede: wat ga je tijdens je vakantie doen? Ga je alle dagen op het strand liggen? Dan wil je waarschijnlijk liever een paar setjes badkleding in plaats van een dikke trui en een spijkerbroek. Maar ga je rondtrekken door Zweden, dan heb je weer heel andere behoeften qua kleding.

3. Hoelang ga je?

Uiteraard speelt ook de lengte van je trip een rol. Hoewel de stress om te kiezen wat je in je koffer stopt even groot kan zijn bij een citytrip als een drieweekse vakante naar Gran Canaria, speelt de duur een grote rol qua benodigde kledingcombinaties voor je vakantie.

Als je een weekendje weg gaat, kun je van tevoren misschien inschatten hoe die paar dagen eruit gaan zien (een dagje de stad in en een dagje relaxen aan het strand) en op basis daarvan je kleding uitzoeken en combineren. Korte tijd van tevoren kun je meestal ook wel inschatten wat het voor weer wordt tijdens jouw trip.

Wat je precies inpakt hangt dan weer van de bovenstaande 2 punten af.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FASHION | INSPO | BEAUTY (@nadiine.o) op


4. Ga voor een minimale garderobe

Ja, veel vrouwen vinden dit niet leuk om te horen, maar je reist het beste licht. Zelfs als je een strandvakantie hebt uitgekozen, adviseren we je te gaan voor een minimale garderobe.

Ga je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming, dan heb je beperkte ruimte in je koffer en als je met de auto of trein reist, kun je eveneens niet onbeperkt kleding meenemen. Bovendien pakken je reisgenoten waarschijnlijk ook nog graag iets van hun gading in.

En bedenk dit: hoe vaak is het niet voorgekomen dat je de helft van je ingepakte kleding op vakantie niet hebt gedragen? Dat wil je voorkomen, al was het alleen maar omdat het je inpakstress scheelt.

Tip: draag die lange en zware broek met die hoodie in het vliegtuig of de auto en je houdt veel meer ruimte over in je koffer.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door AnneMarie Keizer (@mrskeizer) op


5. Kleding combineren op vakantie: maak sets

Een slimme truc om te bepalen welke kleding je voor vakantie inpakt, is dat je vooraf sets met kleding maakt. Kies je favoriete kleding uit en bepaal wat goed bij elkaar past. Jeans kun je altijd combineren met een nette blouse of een casual shirt.

Neem broeken en rokken mee, maar zorg ervoor dat de kleuren vrij neutraal zijn. Basiskleuren laten zich gemakkelijk combineren. Dat geldt ook voor je shirtjes en schoenen.

Leg alle setjes op je bed en kijk of je een broek 1 met shirt 1 en shirt 1 met rok 1 kunt combineren. Met broek 2, shirt 2 en rok 2 doe je hetzelfde. En daarna broek 1 met shirt 2, enzovoorts.

Zo ben je al snel een week verder in jouw vakantie, terwijl je elke dag iets anders draagt. Heb je 4 complete sets dan maak je snel 16 verschillende combinaties. Goed voor 2 weken vakantie!

Tip: boven witte sneakers kun je vrijwel alles aantrekken!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maria Köhler ???? Style Coach (@waystowearfashion) op


6. Pak eventueel iets extra’s in

Heb je het idee dat je iets mist? Moet dat ene blouseje met tijgerprint mee of die ene nieuwe trui? Pak die er dan bij, zodat je nog wat meer kunt variëren. Een jumpsuit of een lange jurk kan zo’n extra kledingstuk zijn. Zo kun je je trendy kleding als je een stad gaat bezoeken of tijdens je vakantie uit eten gaat.

7. Maak het af met accessoires

Dames kunnen hun outfit helemaal anders laten lijken met accessoires als riemen, tassen en sjaals. Zorg ervoor dat je een paar accessoires inpakt. De meeste nemen weinig ruimte in en bieden goede mogelijkheden om te combineren.

De combinatie van een tas en een sjaal laat ook die toeristenlook als sneeuw voor de zon verdwijnen. En ga je naar bijvoorbeeld Italië en bezoek je een kerkje of een ander heiligdom, dan wordt het op prijs gesteld als je die blote schouders bedekt.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Budget Travel/ DIY Lifestyle (@niqueea.sykes) op


8. Ideaal: wassen op vakantie

Wil je nog lichter reizen? Kijk dan of je op je vakantiebestemming kunt wassen. Als je naar een stad gaat, kun je ook een wasserette opzoeken. Ideaal als je maar een paar setjes mee wilt nemen, maar ze wel fris en schoon wilt houden. Ook lekker is het als je geen berg was mee naar huis neemt, maar je vakantiekleding zo weer in de kast kunt leggen.

Korte checklist vakantiekleding

Oké, voor de duidelijkheid nog even op een rij. Dit is jouw vakantiekleding checklist om te voorkomen dat je te veel meeneemt.

  • Een paar basic setjes om mee te combineren (4 sets is genoeg voor 2 weken).
  • 1 of 2 paar schoenen waar je makkelijk op kunt lopen (liefst niet meer en ook aan die hoge hakken heb je niets).
  • Onderbroeken en sokken voor alle dagen (bij een strandvakantie kun je het met minder sokken doen). 2 of 3 beha’s is meestal ook wel voldoende.
  • Tas, riem en sjaal om mee te combineren.
     

Conclusie: ik ga op vakantie en neem mee…

Waar moet je dus op letten als je efficiënt je koffer in wilt pakken? Dat je een paar fijne setjes reiskleding hebt die je makkelijk met elkaar kunt combineren. Kies voor basiskleuren en basiskledingsstukken in plaats van voor trendy items. Het grote voordeel is dan dat je kunt variëren en toch iedere dag iets anders kunt dragen.

Nog snel je laatste outfitje scoren voor je op vakantie gaat? Neem dan nu een kijkje in onze herenkleding sale of dameskleding sale en profiteer direct van kortingen oplopend tot maar liefst 80%! 

Wat doe jij om op vakantie kleding te combineren? Laat hieronder in een reactie jouw tips voor anderen achter.