Nubuck schoenen schoonmaken

Heb je nubuck schoenen? Dan weet je hoe mooi ze zijn. Tenminste, als ze net uit de winkel komen. Het nadeel van nubuck is namelijk dat het snel vuil wordt en dat er vlekken op die mooie schoenen komen. In dit artikel geven we je graag een paar tips om je nubuck schoenen weer schoon te maken.

Wat is nubuck leer?

Nubuck lijkt op suède. Net als suède is het leer namelijk geschuurd om er een pluizig oppervlak van te maken. Maar het verschil met suède is dat nubuck van de harde en stevige buitenkant van de koeienhuid is gemaakt en suède van de zachte binnenkant.

Het voordeel van nubuck is daarom dat het duurzamer is. Het nadeel van nubuck kan zijn dat het net als suède wel regelmatig onderhoud nodig heeft om mooi te blijven.

Let op: nubuck schoenen poetsen met schoensmeer moet je niet doen. Nubuck is net als suède een apart materiaal dat geen gewone leerbehandeling, maar een speciale behandeling nodig heeft.

Voor het schoonmaken van je suède schoenen gaven we je eerder al een aantal tips die je in dit artikel na kunt lezen.

1. Zorg voor bescherming en onderhoudsmiddelen

De eerste tip voor nubuck is er eentje uit de categorie ’open deur’. Het spijt ons als je nubuck schoenen al vies zijn - lees in dat geval gauw verder bij de volgende alinea - maar we willen ‘m toch even noemen. 

Het beste zorg je er namelijk voor dat je schoenen goed beschermd zijn met een speciale onderhoudsspray voor nubuck schoenen. Deze spray koop je bij je schoenwinkel of de leerspecialist. Volg de instructies op, zodat je jouw nubuck schoenen vuil- en waterafstotend hebt gemaakt. Dan zijn vlekken uiteindelijk veel makkelijker te verwijderen.

Naast de bescherming van je schoenen is het ook handig om direct te investeren in goede onderhoudsmiddelen. Je hebt speciale nubuck doeken, nubuck gum en nubuck borstels. Koop dus zeker een nubuck onderhoudspakketje bij je nieuwe nubuck schoenen. Daar zul je nooit spijt van krijgen.

2. Droog je schoenen

Droge schoenen laten zich veel makkelijker schoonmaken dan vochtige schoenen. Laat je schoenen dus in alle gevallen eerst rustig drogen. Zorg voor een ruimte met kamertemperatuur en met een lage vochtigheidsgraad, maar zet de schoenen niet bij de verwarming.

3. Schuur de vlekken weg met suèdegum

Suèdegum zit bij je nubuck onderhoudspakket of kun je los kopen in de schoen- of lederwarenwinkel. Sommige onderhoudsborstels hebben een achterkant waarin de gum is verwerkt.

Wrijf de gum krachtig over de vlekken op je schoenen en kijk of je de vlek eruit kunt halen. Heb je geen suèdegum, dan kun je het ook voorzichtig met wat schuurpapier proberen. Geen zorgen, nubuck is gemaakt door het leer te schuren, dus je maakt je schoenen er niet mee kapot als je rustig aan doet.

4. Gebruik de borstel

Na het schuren met de suèdegum moet je ook nog even de borstel hanteren. Je nubuck schoenen zitten nu namelijk vol met stof dat bestaat uit leerdeeltjes en vuil. Borstel je schoenen goed schoon, maar borstel niet te lang op één plek.

5. Water en azijn (oppassen!)

In het algemeen geldt: probeer je nubuck schoenen niet schoon te maken met water. Van water krijg je vlekken. Maar als niks meer werkt, dan kun je dit proberen: dep een schone doek in een oplossing van water met een paar druppels azijn. Maak de doek vooral niet te nat!

Poets het vervuilde oppervlak van de schoen met de doek. Borstel na met de (schone!) nubuck borstel. Maak je schoenen daarna direct droog met een föhn, om te voorkomen dat zich vlekken door het water vormen.

Niks helpt? Koop dan nieuwe nubuck schoenen!

Let erop dat het niet altijd lukt om vlekken helemaal uit je nubuck schoenen te krijgen. Het is nu eenmaal - net als suède - een wat lastig materiaal. Ingetrokken vlekken die langere tijd op je schoenen zitten kun je helaas blijven zien. 

Heb je geen zin in veel onderhoudswerk aan je schoenen? Dan kun je de volgende keer maar beter geen nubuck schoenen kopen.

Lukt het je niet meer om je nubuck schoenen schoon te krijgen? Tja, dan zit er niets anders op dan nieuwe nubuck schoenen te kopen! Neem eens een kijkje in onze herenschoenen sale, damesschoenen sale of kinderschoenen sale voor oneindigd veel schoenen van mooie merken die je nu shopt met kortingen tot maar liefst 80%!