Schoenen inlopen doe je zo: 8 tips

Nieuwe schoenen? Dan wil je die natuurlijk meteen aan. Die oude schoenen kunnen natuurlijk echt niet meer. Er is alleen één probleempje. Na een tijdje dragen beginnen je nieuwe schoenen pijn te doen. Je moet je schoenen oprekken voordat ze lekker zitten. Schoenen inlopen doe je snel en prettig met deze 7 tips.

Vooral leer, maar ook ander materiaal, moet zich naar je voeten zetten om lekker te zitten. Er gaat even wat tijd in zitten om je schoenen in te lopen. Je zult merken dat het leer vanzelf soepeler wordt, waarna die knellende schoenen na verloop van tijd als gegoten zitten.

1. Het begint al in de winkel

Wanneer je schoenen in de winkel koopt, let dan al op dat je schoenen niet te strak zitten. Schoenen waar je prettig op loopt zijn in de eerste plaats schoenen in de juiste maat. Probeer je voeten dan ook nooit in een maatje te klein te persen. Kies in plaats daarvan liever een halve of hele maat groter. Let erop dat je voeten aan het einde van de dag wat opgezet kunnen zijn, waardoor je dan soms wel een halve maat grotere voeten hebt.

Controleer de maat nogmaals als je nieuwe schoenen eenmaal thuis toch wel erg strak blijken te zitten. Als je schoenen echt pijn doen is dat een belangrijk signaal van je voeten: er is iets niet in orde!

Zijn je schoenen niet toch te klein? Je kunt je schoenen nu nog terugbrengen om ze te ruilen voor een grotere maat!

2. Schoenenspray

Heb je nieuwe leren schoenen? Dan kan een schoenenspray helpen om het leer wat zachter te krijgen en te laten oprekken. Sprayen helpt natuurlijk ook om je mooie nieuwe schoenen te beschermen tegen vocht en vuil, dus dat is sowieso aan te raden.

3. Laat je voeten langzaam wennen

Waarschijnlijk is dit de belangrijkste tip als je nieuwe, enigszins knellende schoenen hebt. Laat je voeten langzaam aan de schoenen wennen door ze steeds voor korte tijd aan te trekken en daarna weer uit te doen. Bouw de tijd dat je jouw nieuwe schoenen draagt langzaam op. 

Wil je met je nieuwe schoenen naar je werk of school? Draag dan onderweg eerst je oude schoenen en draag je nieuwe schoenen pas als je op je werk bent. Dat helpt zeker als je bijvoorbeeld naar het station moet lopen of eerst naar je werk moet fietsen.

4. Oefen binnenshuis met schoenen inlopen

Dit oefenen met je nieuwe schoenen kun je het beste binnenshuis doen. Zo voorkom je zere voeten doordat je er al een hele dag op moet lopen als je bijvoorbeeld gaat werken. In huis kun je je voeten laten wennen aan korte stukjes lopen en de trap op en af gaan. Na een paar dagen binnenshuis oefenen, kun je jouw nieuwe schoenen waarschijnlijk prima naar buiten aan.

5. Neem dikkere sokken

Niet in alle modellen staan dikke sportsokken even stijlvol, maar dikkere sokken in je nieuwe schoenen dragen kan goed helpen ze wat op te rekken. Wil je echt niet buitenshuis met sokken in je schoenen gezien worden, combineer deze tip dan met tip 4.

6. Gebruik natte kranten

Het is een aloud trucje om leren schoenen op te rekken: pak een paar oude kranten, maar die vochtig en prop ze diep in je nieuwe schoenen. Als je ze nu een nachtje laat staan, is het leer de volgende dag aan de binnenkant vochtig, waardoor ze beter en sneller naar jouw voeten gaan staan. Trek ze de volgende dag dan ook meteen aan.

7. Rek ze voorzichtig handmatig op

Pak je nieuwe schoenen bij de hak en de neus en buig ze naar achteren en naar voren. Herhaal dit een aantal keren, voordat je de schoenen aantrekt. Als je dit een paar dagen doet, zitten ze waarschijnlijk perfect. Wil je dit niet doen, dan kun je eventueel ook schoenspanners kopen waarmee je jouw nieuwe schoenen oprekt.

8. Maak ze warm

Een andere methode die je toe kunt passen is je schoenen verwarmen. Zet ze een poosje naast de verwarming en trek ze daarna aan. De warmtebron zal het materiaal soepeler maken, waarna het makkelijker naar je voet gaat staan. Je kunt ook een föhn gebruiken om je schoenen voorzichtig op te warmen. Daarna moet je ze direct aantrekken en er een aantal minuten op gaan lopen. Hierna kun je dit proces nog enkele keren herhalen om het proces te versnellen.

Nog steeds knellende schoenen?

Knellen je nieuwe schoenen na een goede week schoenen inlopen en de bovenstaande tips proberen nog steeds? Dan is het aan te raden om de schoenmaker ernaar te laten kijken. Die kan de knelpunten van je nieuwe schoenen bekijken en ze met zijn apparatuur voorzichtig nog wat oprekken, zonder dat je je schoenen beschadigt. 

Controleer voor de zekerheid ook nog maar eens de maat. Je wilt het je voeten niet aandoen dat je eigenlijk een maat te klein hebt gekocht!