Gat in spijkerbroek repareren: stappenplan

Een goed paar jeans is een musthave in iedere garderobe. Omdat dit kledingstuk veel gedragen wordt ontstaat er al snel slijtage, wat weer kan leiden tot scheuren en een kapotte broek. In plaats van de broek weg te gooien is zelf repareren een duurzame en budgetvriendelijke oplossing. Ontdek hier drie makkelijke manieren om een scheur of gat in je broek te herstellen en je kapotte spijkerbroek te repareren. 

Spijkerbroek repareren, met de hand, lijm of strijkijzer?

Er zijn verschillende manieren om die broek of spijkerbroek te repareren, met de hand, met lijm, met een strijkijzer of met een naaimachine. Omdat meeste mensen geen naaimachine thuis hebben, focussen wij ons hier op het repareren met de hand en het lijmen of strijken van een lapjes stof. Lees hier ons stappenplan hoe je een kapotte broek met een scheur of gat op de knie eenvoudig kunt repareren en herstellen. 

Kapotte broek repareren met de hand

In 4 stappen kun je het gat of die scheur gemakkelijk dichtnaaien. Veel meer dan een schaar, naald en draad heb je voor deze methode niet nodig om je kapotte broek te herstellen.   

Stap 1: Losse draden wegknippen

Om het gat of de scheur van de spijkerbroek zitten vaak losse draden. Om goed te werk te kunnen gaan is het verstandig om deze eerst weg te knippen. Let op dat je het gat niet groter maakt en knip alleen de versleten draden af. 
 


 

Stap 2: De garen (de draad) door de naald rijgen

Voordat je kunt beginnen moeten de draden natuurlijk wel goed vast zitten aan de naald. Haal het draad door de oog van de naald. Trek een stuk (paar cm) van de draad door de naald. Sla vervolgens de draad om je vinger heen en gebruik ondertussen je duim om het losse eind van de draad vast te houden. Ga net zo lang door tot je een lus hebt. Hierna wrijf je met de lus over je duim. Laat vervolgens de lus langzaam over je vinger afwrijven en zorg daarbij dat de lus wel intact blijft. Dit doe je door de draad aan een van beide kanten aan te trekken, zodat de lus in een kleine koop verandert. 

Stap 3: Over de randen van het gat naaien

Om te voorkomen dat er nog meer rafels ontstaan is het verstandig om eerst over de randen van het gat heen te naaien. Hiervoor kun je verschillende type ‘steken’ gebruiken, zoals de dekensteek (ook wel bekend onder de naam festonsteek) of de knoopsgatsteek. Kom niet te dicht bij de rand (ongeveer tot 1 cm er vanaf) want dan trek je de stof alleen maar meer los. 

Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien en herstellen

Na stap 3 is het tijd om het daadwerkelijke gat dicht te naaien. Het handigste is om het gat of de scheur verticaal dicht te naaien. Begin ongeveer 1 cm van het gat af en eindig aan de andere kant ongeveer ook 1 cm van het gat. Vergeet hierbij niet de draad strak te trekken. Als je klaar bent kun je de losse eindjes van de draad afknippen. 
 


 

Je spijkerbroek repareren door een lap te lijmen

Mocht je geen naald en draad in huis hebben of deze methode te ingewikkeld vinden is het lijmen van een lap stof ook een optie. Hiervoor heb je het volgende nodig: een schaar, een lapje spijkerstof en lijm. 

Stap 1: Losse draden weghalen

Ook bij deze methode is het verstandig om te beginnen met het wegknippen van de losse draden. 

Stap 2: Een lapje spijkerstof knippen

Meet de grootte van het gat op dat je moet maken en reken hier nog ongeveer 1 tot 2 cm extra bij. Vervolgens kun je een lapje stof gaan knippen. Heb je een oude spijkerbroek die je niet meer gebruikt? Dan zou je hier een lapje stof van kunnen knippen. Heb je geen oude spijkerbroeken die je kapot wilt maken kun je ook een lapje kopen in een stoffenwinkel.  

Tevreden met het lapje en het formaat? Dan is het tijd voor het lijmwerk! Meestal plaats je de lijm op de randen van het lapje, maar toch is het verstandig om de instructies van de lijm die je gebruikt op te volgen. Druk het lapje een paar seconde goed aan op het gat in de broek en laat het goed drogen. 
 


 

Je spijkerbroek repareren met strijken

Eigenlijk verschilt deze methode niet heel veel van de lijm methode. Stap 1 en 2 zijn namelijk precies hetzelfde. Het enige verschil? In plaats van lijm gebruik je een strijkijzer. Ook is het voor deze methode handig om een lapje stof te gebruiken die je vast kunt strijken. Het is het verstandig om het lapje spijkerstof in ronde hoeken af te knippen zodat de stof niet gaat opkrullen. Daarnaast moet je de spijkerbroek binnenstebuiten draaien voordat je met het strijkijzer aan de gang gaat en de spijkerbroek gaat repareren met strijken (het lapje plak je namelijk aan de andere kant van het gat). 

Laatste stap: Het lapje stof op de broek strijken 

Nadat je de bovenste stappen hebt uitgevoerd is het tijd voor het strijken en het repareren van de spijkerbroek. Zorg dat het strijkijzer goed heet is. Druk vervolgens het strijkijzer op het lapje stof. Hoe lang dit moet hangt af van het lapje stof dat je gebruikt, dus lees altijd zorgvuldig de instructies, maar meestal duurt het niet langer dan 30 tot 60 seconden. 
 


 

Toch een nieuwe spijkerbroek kopen?

Koop je toch liever een nieuwe of tweede paar jeans? Bij To Be Dressed heb je keuze uit vele topmerken, zoals Tommy Hilfiger, Nikkie en Pepe Jeans, én met hoge kortingen. Bekijk ook onze broekmaten guide voor het kiezen van de juiste maat! 

Bekijk ook eens onderstaande video waarin ze nog eens laten zien hoe je jouw spijkerbroek kunt repareren: