Suède schoenen schoonmaken


Suède is een leersoort die in plaats van de harde en sterke bovenkant van de huid bij ‘gewoon’ leer juist van de onderkant van de huid is gemaakt. Daardoor is suède lekker zacht en heeft het die kenmerkende ruwe structuur. Maar die eigenschappen maken suède ook kwetsbaar voor vuil en vlekken. In dit blogartikel laten we je zien hoe je suède schoenen kunt schoonmaken.

Bescherm je suède schoenen!

Je hebt er niks aan als er inmiddels al vlekken op je schoenen zitten. Maar dan weet je het in ieder geval voor de volgende keer: bescherm je suède schoenen altijd met een speciale onderhoudsspray. Je kunt zo’n spray meestal krijgen bij de winkel waar je jouw schoenen hebt gekocht. En anders wel bij een schoenmaker of leerspecialist.

Met dit speciale onderhoudsmiddel voor suède impregneer je jouw kwetsbare suède schoeisel. Door regelmatig te sprayen, maak je jouw schoen vuil- en waterafstotend. Dat scheelt aanzienlijk in het schoonmaakwerk.

Vlekken verwijderen uit suède schoenen

Ondanks je goede zorgen en het onderhoud aan je suède schoenen gaat het op een gegeven moment toch gebeuren: er zitten vlekken op! Wat nu? 

Geen zorgen. Hoewel je eerder vlekken op suède krijgt dan op gewoon leer, kun je er zeker wat aan doen om je schoenen weer mooi te krijgen.

Volg simpelweg dit stappenplan:

1. Laat je schoenen rustig opdrogen

Zorg er allereerst voor dat je suède schoen droog zijn, voordat je de vlekken gaat verwijderen. Laat ze rustig opdrogen in huis op kamertemperatuur, zonder ze te dicht bij of op de verwarming te leggen.

2. Poets met een suèdeborstel

Als je suède schoenen in huis hebt, heb je maar beter ook een suèdeborstel. Een suèdeborstel is naast de suèdespray hét onderhoudsmiddel dat je aan zou moeten schaffen om je schoenen van suède in topconditie te houden. 

Met een suèdeborstel haal je hardnekkig vuil weg zonder het leer te beschadigen. De suèdeborstel heeft hiervoor een speciale rubberen kant. Met de andere zijde met de koperen borstel ruw je de vezels weer op, zodat het suède er weer mooi ruw uitziet. Dit helpt ook goed om slijtageplekken tegen te gaan.

Let erop dat je steeds in dezelfde richting borstelt voor het mooiste resultaat.

3. Suèdegum

Behalve een suèdeborstel is het ook handig om te investeren in een suèdegum. Bij sommige borstels zit zo’n gum zelfs op de achterkant. Of wordt-ie meeverkocht in de verpakking.

Met de suèdegum haal je vlekken uit je suède schoenen op dezelfde manier als je potloodstrepen uitgumt. Heb je nou niet zo’n speciale suèdegum, dan kun je het ook proberen met een schone, witte vlakgum. Precies, een gewone potloodgum.

4. Suède stomen

Deze tip moet je heel voorzichtig uitvoeren. Maar als de bovenstaande stappen geen (voldoende) resultaat hebben, is het tijd om te gaan stomen! Net zoals de stomerij met je suède jasje doet.

Maar dit kun je gewoon zelf. Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje.

Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen. De vezels kun je weer opruwen met het metalen deel van de suèdeborstel. Herhaal de behandeling als het de eerste keer niet voldoende effect heeft.

5. Vergeet (deze keer) niet te sprayen!

Zijn je lievelingsschoenen weer mooi schoon geworden? Gefeliciteerd! Nu wel even zorgen dat ze niet zo snel vies meer worden. Neem de tijd om ze extra goed in te spuiten met onderhoudsmiddel. Zeker als het herfst of winter is worden je schoen (of laarzen) snel weer vies!

Je hoort ook nog weleens dat je suède kunt reinigen met groene zeep of azijn. Hier moet je echter erg mee oppassen. Het risico dat je schoenen verkleuren is levensgroot. Gebruik liever de methoden zoals we die in dit artikel hebben genoemd.

 

 

Te vies? Dan heb je nieuwe suède schoenen nodig!

Helpt niets meer om jouw suède schoenen weer mooi te krijgen? Tja, dan zit er niets anders op dan nieuwe schoenen aan te schaffen! Zo erg is dat dus ook weer niet. Wist je dat je bij To Be Dressed zelfs alle schoenen tegen kortingen oplopend tot maar liefst 80% shopt? Bekijk hier dus een greep uit onze suède schoenen of bekijk hier direct al onze herenschoenen, damesschoenen en kinderschoenen en profiteer direct van de beste aanbiedingen!