Wanneer de winterjas aan?

Wanneer trek jij je winterjas aan? In principe bepaal je dat natuurlijk helemaal zelf. Als je het hartje zomer koud hebt, dan trek je gewoon lekker je warme jas aan. Maar aangezien we de vraag ‘bij welke temperatuur draag je een winterjas’ regelmatig krijgen, hebben we gemeend er toch maar eens een artikeltje aan te moeten wijden. Met wat tips voor jezelf en je eventuele kinderen.

De basis: vanaf wanneer winterjas? 

In de basis is het simpel: een zomerjas draag je in de zomer (als het te frisjes is om helemaal geen jas te dragen), een winterjas draag je in de winter en een ‘tussenjas’ draag je in de overgangsperiodes tussen de zomer en de winter en de winter en de zomer. Tot zover de theorie die je zelf ook wel had kunnen bedenken. In de praktijk ligt het natuurlijk allemaal anders.

Winterjas te vroeg aan?

Eerst maar eens de klinkklare onzin over winterjassen uit de weg helpen. Je kunt een winterjas niet te vroeg aantrekken. ‘Als je nu al een winterjas aantrekt, heb je er straks niks meer aan.’ Dat is dus een fabeltje. Net zoals dat je niet binnen met een jas aan zou mogen lopen omdat je er anders buiten ‘niks meer aan hebt’.

Volgens wetenschappers is het zelfs andersom: als je binnen al je jas aantrekt, wordt je lichaamswarmte hoger en heb je er buiten meer aan.

Te koud voor de zomerjas

De meeste mensen kijken niet echt uit naar de winterperiode en proberen het zomergevoel te rekken. Dus laten we die winterjassen het liefst zo lang mogelijk in de mottenballen liggen. Maar ja, dan komt het moment dat dat dunne zomerjasje of dat spijkerjack echt te koud aanvoelt, ’s ochtend op de fiets of ’s avonds als je de hond uit gaat laten.
 
Die dikke winterjas wil je echt nog niet aan, dus het is tijd voor een tussenjas. Bij ToBeDressed.nl vind je een speciale collectie tussenjassen. Ze zijn er voor zowel heren als dames.

Als tussenjas kun je natuurlijk ook prima een leren jack, trenchcoat, parka of een bomberjack aantrekken. 

Hou er ook rekening mee wat je in de winterperiode overdag doet. Ben je veel buiten of zit je juist binnen bij de verwarming? Als je bijvoorbeeld leerkracht bent en van tijd tot tijd pleinwacht hebt, dan is een dikke jas al vroeg in het seizoen welkom. Je zult tenslotte niet zo veel rennen en springen als de kinderen om je heen!
 
Een alternatief, wanneer je het aantrekken van de winterjas nog wat uit wilt stellen, is dat je een warm vest onder je zomer- of tussenjas aantrekt. Lekker als je ’s ochtends naar je werk fiets of ’s ochtends weer teruggaat. Overdag stop je het vest gewoon in je tas.
 

Wanneer trek je je kind de winterjas aan?

Kinderen zijn meestal beweeglijk en hebben het niet snel koud. Een dikke winterjas kan ze belemmeren in het spelen. Het is natuurlijk anders als kinderen nog niet zelf lopen en vooral in de kinderwagen of buggy zitten. Die wil je vooral lekker warm houden.

Maar kinderen die volop rennen en spelen kunnen vaak lange tijd doen met een tussenjas. Misschien dragen ze net als jij een stoer leren jack of een gewone, niet al te dikke jas.

Maar bij welke temperatuur moet je je kind dan een winterjas aantrekken? Zolang de temperatuur niet onder 10 graden komt, hoeft je kind waarschijnlijk nog geen winterjas aan. Al zijn er altijd kinderen die het kouder of juist warmer hebben. Laat het je kinderen daarom vooral zelf bepalen of ze de tussenjas of de winterjas aan willen. Een kleuter kan echt wel zelf aangeven of hij of zij het warm of koud heeft.

De periode totdat de temperatuur echt onder de 10 graden gaat zakken kun je ook nog wel uit de voeten met een vest in combinatie met een bodywarmer. Het voordeel hiervan is dat ze bij het buitenspelen op school, wanneer het weer wat warmer is dan ’s ochtends vroeg, lekker alleen het vest of juist alleen de bodywarmer aan kunnen trekken.

Welke winterjas houdt je het warmst? 

Dit zal geen verbazing wekken: jassen met gestikte kussentjes, je weet wel, die waarmee je er als een Michelin-mannetje bijloopt, isoleren het beste. Het is misschien niet zo fashionable, maar als je het altijd koud hebt, weet je wat je te doen staan.

O ja, in het hierboven aangehaalde artikel staat nog een tip voor de koukleumen onder ons. Drink een kop hete thee voor je de kou in gaat. Dat zorgt ervoor dat je kerntemperatuur omhoog gaat, zodat je lichaam minder moeite heeft om zich warm te houden.

Conclusie: wanneer winterjas?

De conclusie is simpel: de winterjas trek je aan wanneer je het te koud vindt voor je zomer- of tussenjas. Dat is voor de ene persoon nu eenmaal sneller dan voor de ander. Je kunt jezelf of je kind niet ‘verpesten’ door ‘te vroeg’ een winterjas aan te trekken.

Voor kinderen die veel bewegen zal een winterjas niet nodig zijn, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Kinderen hebben het meestal niet snel koud, tenzij niet mogen spelen. Laat ze vooral zelf aangeven of ze de winterjas aan willen of niet.

Voor jezelf weet je het beste of je het altijd koud hebt of juist niet. Daarbij speelt natuurlijk ook mee of je overdag veel buiten bent of juist alleen binnenzit in de winterperiode. Heb je nog nieuwe kleding nodig voor het winterseizoen? Bekijk dan eens al onze herenkledingdameskleding en kinderkleding voor enorm veel designer merken tegen hele hoge kortingen!