Zweetvlekken uit kleding halen: 9 supertips

Je kent het wel: heb je net zo’n mooi wit shirtje, komen er van die nare gele zweetvlekken in! En zoveel had je niet eens gezweet. Nee, wat nu!? Rustig maar. Er is geen man (of vrouw) overboord. Zweetvlekken uit kleding halen doe je heel eenvoudig met de volgende tips.

1. Wassen met azijn

Wat je kunt doen om zweetgeur uit kleding te verwijderen, kun je ook gebruiken om die vieze transpiratievlekken weg te krijgen. Week je T-shirt of andere kledingstuk simpelweg in een emmer of teil met een flinke lading azijn. Laat het een tijdje weken en was de kleding daarna gewoon in de wasmachine.

2. Weken in soda

Ook met doodgewone soda kun je zowel verse zweetvlekken als ingetrokken vlekken verwijderen. Het werkt hetzelfde als met azijn. Vul een emmer met (warm) water, doe de soda en de bevlekte kleding erin. Een nachtje laten weken en dan gewoon wassen met je andere kleding. Behalve huishoudsoda kun je ook natriumbicarbonaat gebruiken, ook wel baking soda genoemd. Beide koop je in de supermarkt.

3. Niet in de droger!

Bekijk je witte T-shirt of andere kledingstuk met zweetvlekken goed na het wassen. Zie je nog zweetvlekken in de kleding? Stop ze dan niet in de droger. Daarmee maak je de vlekken juist nóg hardnekkiger. Probeer de vlek er eerst uit te halen met azijn of soda (zie hierboven) of een ander middeltje. En was het kledingstuk dan nog eens.

4. Gele vlekken uit witte kleding met ammoniak

Ja, ammoniak. Dat lees je goed. Wat je gebruikt om de muren schoon en vetvrij te krijgen voordat je gaat schilderen, kun je ook gebruiken om die vieze gele vlekken uit je witte kleding te halen. Meng de ammoniak met wat water en dep de gele vlekken met een schoon washandje. Wel even een raam openzetten, want die ammoniaklucht moet je niet inademen.

5. De kracht van de zon

Vergeelde kleding weer wit maken? Laat je kleding op een zonnige dag in de tuin of op je balkon drogen. Direct zonlicht zorgt ervoor dat gele plekken verbleken. Het is een soort natuurlijk bleekmiddel, dat eeuwen terug al werd toegepast op zogenoemde bleekweiden en bleekvelden. Beter én goedkoper dan de wasdroger.

6. Vaatwastablet in de witte was

Heb je nog een vaatwastabletje liggen? Mooi, dit kun je perfect gebruiken voor je witte was. Behalve een schone vaat zorgt zo’n tabletje namelijk ook voor een frisse witte was zonder vlekken. Deze tip werkt goed om hardnekkige vlekken te verwijderen.

7. Citroenzuur

Citroenzuur werkt als een katalysator. Het verbetert de werking van het wasprogramma. Doe dus gerust wat citroenzuur in je wasmachine, als je die hardnekkige gele vlekken in je shirtje of bloesje aan wilt pakken.

8. Heter wassen

Een oplossing voor zweetvlekken in witte kleding kan ook zijn om heter te wassen. In plaats van een was op 40 of 60 graden, gebruik je de kookwas van 90 graden. Je haalt de zweetvlekken er zo gemakkelijker uit, zeker als je van tevoren nog wat Vanish of ossegalzeep op de vlek smeert. Nadat je jouw witte kleren in de kookwas hebt gedaan, kun je weer maanden vooruit op 40 of 60 graden.

9. Combineer bij de hardnekkigste vlekken

Heb je al geprobeerd om gele vlekken uit je witte kleding te halen met behulp van de bovenstaande tips en is het nog niet gelukt? Zet dan grover geschut in en combineer een aantal van deze tips.

Bijvoorbeeld: eerst in een emmer met azijn, dan met een vaatwastablet op hogere temperatuur in de wasmachine om je witte kleding daarna in de zon te laten drogen. Door de tips slim te combineren, gaat het zeker lukken om ook die harde vlekken uit je kleren te krijgen.

Bonustip: zweetvlekken voorkomen

Het beste is het natuurlijk nog om zweetvlekken te voorkomen. Dat doe je met een goede anti-transpirant. Bijvoorbeeld met Syneo 5 onder je oksels, dat je bij je voordeeldrogist kunt kopen (niet goedkoop, wel goed). Verder doe je er goed aan zo min mogelijk deodorant te gebruiken.

Wil je jouw gezweet niet onderdrukken, maar wel zweetvlekken voorkomen? Gooi je kleren dan direct na het sporten in de was. Als je de wasmachine nog niet aanzet, kun je je  kleding met zweetvlekken ook even laten weken in het water, eventueel met azijn.

Lukt het nou echt niet meer om alle zweetvlekken uit je kleding te halen? Dan kan je natuurlijk altijd nog herenkleding, dameskleding en kinderkleding van je favoriete merk Bij To Be Dressed shoppen met kortingen oplopend tot maar liefst -80%! :-)